Beleggen of investeren in Bitcoin?

investeren bitcoin

Koop direct Bitcoin met iDeal

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig wil beleggen in Bitcoin. Investeren in Bitcoin kan heel lucratief zijn. Iedereen die ongeveer een jaar geleden (eind 2016) is ingestapt heeft zijn geld al bijna vertienvoudigd.

In dit artikel leggen we uit wat de voor- en nadelen zijn en waar je op moet letten.

Na het lezen van dit stuk zul je zelf de beslissing kunnen maken of het verstandig is om in Bitcoin te beleggen of investeren.

Korte introductie

beleggen in bitcoin

We zullen niet uitgebreid ingaan op wat Bitcoin is want waarschijnlijk weet je dat al. Wil je toch een uitgebreide uitleg, bekijk dan het algemene Bitcoin artikel. Het is een middel om wereldwijd directe transacties uit te voeren. Dit gaat allemaal door middel van blockchain technologie. Met de komende update (genaamd lightning network) wordt het mogelijk om duizenden transacties per minuut door te voeren. Omdat de waarde in 1 jaar gestegen is naar bijna 10.000 euro (op moment van schrijven) is er veel media aandacht voor. Hierdoor willen steeds meer mensen beleggen in Bitcoin.

Waarom wel beleggen in Bitcoin

  • De echte massa moet nog steeds instappen

Er stappen nog steeds meer mensen in. Tuurlijk kennen we allemaal wel wat kennissen, vrienden of collega’s die investeren in Bitcoin. Maar de kans dat je buurvrouw hier ook al in zit is een stuk kleiner. Zolang er dagelijks nog steeds meer mensen instappen groeit het totale volume waar elke dag in gehandeld wordt ook. Dit is een van de belangrijkste indicatoren dat de waarde voorlopig nog gaat stijgen.

  • Belangrijke update (lightning netwerk)

In het eerste kwartaal van 2018 wordt deze update waarschijnlijk doorgevoerd. Wat houdt deze update precies in? Een van de grootste kritieken op de Bitcoin (BTC) is dat het aantal transacties zeer beperkt is. Momenteel maximaal 10 per minuut. Zolang dit het geval is zal deze digitale valuta nooit op globale schaal geld zoals wij dat nu kennen kunnen vervangen. Het lightning netwerk zorgt er echter voor dat het mogelijk wordt om 100.000-en transacties per minuut door te voeren.

Waarom niet investeren in Bitcoin

  • Negativiteit

Er heerst heel veel negativiteit rondom de huidige waarde / koers, vooral in de media. Dit massale pessimisme van nieuws autoriteiten kan mensen zichzelf de vraag doen stellen; is beleggen in bitcoins verstandig? Als mensen het risico te groot achten verkopen ze hun aandelen bitcoins. Als veel mensen dit in korte tijd doen kan dit een grote crash veroorzaken. Op zo een moment maakt het weinig uit wat de toekomstige toepassingen zijn. Als een crash in gang is gezet is deze bijna niet meer te stoppen. Neem dit risico mee als je besluit om te gaan handelen in bitcoins. Het laatste negatieve nieuwsbericht was Emil Oldenburg die beweerde dat deze digitale valuta ‘useless’ was. De koppen in de media suggereerden dat Emil Oldenburg de oprichter was van deze cryptocurrency maar dat is niet waar. Wel is hij de mede-oprichter van de website Bitcoin.com. Toch heeft dit nieuws veel negativiteit verspreid waardoor de koers in korte tijd behoorlijk naar beneden zakte. Van een echte crash was echter geen sprake.

  • Lager rendement

Hoewel de koersstijging van de laatste maanden (september – december 2017) erg positief is, zijn er veel andere cryptocurrency die nog veel harder zijn gestegen. Rendementen van 300% in dezelfde periode komen regelmatig voor. Bedenk dat we nog echt aan het begin staan van deze ‘wild wild west-markt’. Er gaan nog heel veel crypto’s vallen, en nog heel veel stijgen.

  • Concurrentie

Bitcoin was de eerste cryptovaluta, ontwikkeld door Satoshi Nakamoto. Dit is eigenlijk de allergrootste reden waarom de prijs van deze munt is gestegen tot dat wat hij vandaag is. Maar sinds 2017 is er heel veel concurrentie. Blockchain platformen die zich niet alleen richten op het doen van transacties maar op het bouwen van oplossingen door middel van gedecentraliseerde applicaties. Lisk en Ethereum zijn voorbeelden van blockchain platformen die zich richten op zogeheten smart contracts. Deze kunnen alles wat deze munt kan, en nog veel meer. De vraag is hoeveel marktaandeel ze kunnen opbouwen en of ze op lange termijn een bedreiging gaan vormen.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er voor- en nadelen aan. Wat je ook doet, stop nooit geld erin als je dat niet kan veroorloven. Als je ons vraagt of je in Bitcoins moet investeren zeggen wij ja. Maar, en deze maar is heel belangrijk, zorg voor diversiteit. Zet niet meer dan 30% van je investering erin maar verspreid deze over meerdere cryptocurrencies.

Wil je weten welke? Als je jezelf abonneert op onze dienst krijg je elke maand 6 tips in je mailbox voor welke coins de kans groot is dat ze in waarde gaan stijgen in de komende periode. Wil je liever direct zelf beginnen? Lees dan in dit artikel hoe je bitcoin kan kopen.

Koop direct Bitcoin met iDeal