Wat zijn cryptocurrency?

“Cryptocurrency zijn digitale betaalmiddelen, veelal gedecentraliseerd en bedoeld als alternatief voor bestaande valuta zoals de Euro (€) en Dollar ($). Cryptocurrencies hebben vooraf bepaalde regels rondom het aantal munten (coins) dat maximaal binnen de specifieke currency kan bestaan”.

Cryptocurrency

Zijn cryptocurrency de toekomst, of is het slechts een bubbel? Veel ‘normale’ mensen vinden het veel te ingewikkeld. Sterker nog, je wordt regelmatig raar aangekeken wanneer je dit onderwerp aansnijdt op je werk of bij de kapper. Onterecht, want bijna elke grote bank of technologie bedrijf is bezig met onderzoeken of cryptocurrency in hun bedrijfsprocessen passen.

In dit artikel zullen we uitleggen wat je moet weten over cryptocurrency, of het een goede investering is, en hoe je ze kan aanschaffen. We zullen het op zo een simpel mogelijke manier uitleggen en na het lezen van het artikel weet je meer dan 90% van je collega’s en vrienden.

Hoe is het ontstaan

Voordat we precies uitleggen wat het is en vooral wat je er mee kan, is het belangrijk om toe te lichten hoe de hele markt van verschillende cryptocurrencies zijn ontstaan. Dit is namelijk begonnen met de introductie van de Bitcoin. Digitale vormen van geld zijn al eerder geprobeerd te ontwikkelen, maar het was nooit eerder gelukt (Digicash, Flooz). Een probleem waar tegenaan werd gelopen was die van ‘dubbele besteding’:

Stel ik heb vijfhonderd euro. Hiervan koop ik een tv op coolblue ter waarde van 480 euro. Ik heb nog maar 20 euro over. Als ik nu vervolgens nog een surroundset wil bestellen ter waarde van 300 euro kan dit niet, omdat een centrale organisatie (in dit geval de bank) uit zijn database kan aflezen dat ik niet genoeg geld heb.

Met digitale valuta was dit een probleem, er was geen organisatie die vast kon stellen of jij dat geld voor een transactie wel degelijk in je bezit had. En aangezien het hele idee van cryptocurrency ‘decentralisatie’ was, kwam hier lange tijd geen oplossing voor.

Tot nu dan!

Blockchain

Blockchain technologie opende de poorten voor cryptocurrency. Dit gaat als volgt. Cryptomunten werken op blockchain technologie. Hierbij is er wel een database waar alle informatie wordt opgeslagen, maar deze is niet door een centraal persoon of bedrijf aan te passen. Veranderingen in de database gebeuren met behulp van het gehele netwerk. Een netwerk dat bestaat uit talloze computers. Computers die allemaal een deel van een stukje informatie verwerken en verifiëren. Omdat dit netwerk bestaat uit duizenden computers die allemaal onafhankelijk van elkaar werken, is informatie niet te manipuleren. Hierdoor creëer je een gedecentraliseerd orgaan, dat net zo objectief (of eigenlijk nog objectiever) werkt dan een centrale organisatie.

Onderstaande afbeelding laat zien in welke industrieën blockchain en cryptocurrency gebruikt kunnen worden.

crypto toepassingen use cases

Verschillende soorten cryptocurrency

Inmiddels zijn er meer dan duizend verschillende digitale currencies. Sommige hiervan werken op een eigen netwerk, sommige hiervan bestaan op een bestaand blockchain netwerk. Het verschil tussen al deze cryptomunten zit hem in het feit dat ze verschillende ideeën en toepassingen hebben. ook zitten er grote verschillen in hoe snel transacties worden verwerkt. Bij sommige munten is dit binnen 8 seconden, anderen doen er vele minuten over.

De meest bekende cryptocoins die we avndaag den dag kennen zijn Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP), Monero (XMR) en Lisk (LSK).

Toepassingen

Er zijn meerdere toepassingen die al bestaan of in ontwikkeling zijn. We zullen die hieronder benoemen. In de toekomst zullen er nog veel meer functies ontstaan. Momenteel staat de technologie nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen.

Betalingen

De meest voor de hand liggende toepassing is natuurlijk het doen van betalingen en transacties. Veel mensen vragen zich af wat hier de toegevoegde waarde van is.

We hebben toch al banken en kunnen toch al betalingen en transacties doen zonder cryptocurrency?

Dat klopt. Maar de huidige financiële systemen hebben ook veel nadelen. Een hiervan is dat, om digitale betalingen te doen, je een bankrekening nodig hebt. In heel veel landen ter wereld is het zeer moeilijk om een bankrekening te openen. Een crypto wallet is echter zo aangemaakt. Ook kost het relatief veel tijd om ‘normaal geld’ over te maken naar iemand met een andere bank of buitenlandse transacties. Bij sommige cryptomunten worden transacties echter binnen 8 seconden verwerkt, waar ook ter wereld.

  • Voorbeeld traditionele manier van betalingen en transacties

Rob heeft een rekening bij Rabobank en wil geld overmaken naar Mark, die een rekening heeft bij de ABN Amro. Om deze transactie door te laten gaan moet ABN Amro eerst bij Rabobank nagaan of Rob dit geld wel echt heeft. Pas nadat dit bevestigd is vindt de transactie doorgang. En aangezien de banken elkaars database niet zomaar met elkaar delen kan het zijn dat transacties pas de volgende dag verwerkt worden.

  • Voorbeeld cryptocurrency transactie

Rob wil 5 cryptocoins overmaken naar Mark. Het logboek is in dit geval gedecentraliseerd en dus objectief. Iedereen kan zien of Rob dat aantal munten wel echt heeft. Als dat het geval is gaan alle los van elkaar staande computers een stukje van de berekening uitvoeren om te zorgen dat de nieuwe stand van zaken (Rob -5. Mark +5) te verwerken in de database. Omdat elke computer een klein stukje van het werk doet is er niet  één persoon of organisatie die de informatie en de transactie kan saboteren.

Een aantal jaren terug waren er echter nog weinig winkels waar je terecht kon met je crypto valuta. Dat is nu al heel anders. Het is mogelijk om vliegtickets te kopen, juwelen, kleding en zelfs vakanties. Ook de Apple store accepteert betalingen van 10 verschillende currencies.

Investering

Sommige mensen zijn geïnteresseerd in cryptocurrency kopen omdat ze het als een goede investering zien. En dat is een hele logische gedachte. Het hele cryptocurrency gebeuren staat nog aan het begin van zijn levenscyclus. De markt is nu miljarden waard maar kan nog veel groter worden op het moment dat meer grote bedrijven en investeerders in gaan stappen. Voor de beginnende investeerder zijn er wel een aantal valkuilen. Momenteel zijn er namelijk meer dan 1000 verschillende cryptocoins en komen er wekelijks nieuwe bij (ICO’s / Initial Coin Offerings). Een aantal hiervan zijn zeer geschikt als investering, sommige op korte termijn, andere op lange termijn. Maar veruit het grootste gedeelte zal geen succes worden.

Hoe weet je nou welke geschikt zijn als investering en welke niet? Op welke munten kan je een goed rendement pakken?

Nou, het is erg belangrijk om jezelf in te lezen. Stel jezelf een aantal kritische vragen en luister niet zomaar naar die vriend die al weken loopt te roepen dat je een bepaalde coin moet kopen. Zijn intenties zullen vast heel goed zijn, maar iedereen is geneigd om te geloven in dat waar hij of zij een belang bij heeft. Toen wij zelf net begonnen met het investeren in crypto’s hebben we deze fouten vaak gemaakt. Vanaf dat moment zijn wij steeds meer zelf in gaan lezen. Dagenlang hebben we roadmaps en whitepapers van verschillende cryptocurrency doorgelezen. Voordat wij besluiten in een nieuw  project te beleggen vragen we onszelf af wat de functie is van de munt. Bestaat dit al of is het echt revolutionair. Wie zijn de oprichters? Hebben die al een verleden in een bepaalde technologische industrie of zijn het internet cowboys die mee willen liften op de trend?

Zelf als je jezelf deze vragen stelt en eerlijk beantwoord zal je nog steeds af en toe een verkeerde beslissing maken. Niet elk project komt goed van de grond, of krijgt te maken met tegenslagen. Ben je erg onzeker over de juiste strategie? Abonneer je op ons advies en krijg elke maand 6 tips binnen. Wij doen al het zware werk voor je en je hoeft verder niks te doen.

Minen

We gaan hier in dit artikel niet diep in op wat minen is en waarom het belangrijk is. Het komt er op neer dat je jouw computer beschikbaar stelt om mee te helpen aan het werkend houden van het netwerk. Als beloning hiervoor krijg je uitbetaald in crypto’s. Niet elke coin kan geminet worden maar de meeste wel. Om dit te doen moet je een hele goede videokaart hebben, of meerdere. Om het meeste geld hiermee te verdienen gebruik je een computer die als enige funcite heeft; cryptocurrencies minen. Zodra je dit eenmaal hebt opgezet heb je hier geen omkijken meer naar en zal je vanzelf dagelijks beloond worden in digitale coins.
Meer weten hierover? Neem contact met ons op. Aan de hand van jouw wensen stellen wij een mining rig samen met het hoogste rendement. Ook kunnen wij deze op locatie voor u installeren als u er zelf geen verstand van heeft.

Je cryptocurrency bewaren

Dit is een van de meest gestelde vragen die we vaak binnen krijgen. Omdat we het hier hebben over digitaal geld kun je dit niet in je portemonnee houden. Om je coins te bewaren heb je een online rekening nodig, die geschikt is om een specifieke munt in op te slaan, (Bijna) elke coin heeft een eigen officiële rekening. Als je slechts in 1 of 2 coins gaat beleggen of wil beheren is het prima om deze te gebruiken. Als je echter geld wil verdienen op zowel korte en lange termijn is het een stuk simpeler om een account aan te maken op bijvoorbeeld Bittrex. Bittrex is makkelijk te begrijpen en heeft de meeste verschillende munten in het aanbod. Voor al deze munten zit er automatisch een eigen rekening ingebouwd als je een account aanmaakt. Zo kan je dus al je verschillende valuta opslaan op slechts één account.

Klaar om te kopen?

Ben je van plan om zelf te investeren en je eigen digitale geld te kopen? Zodra je een account hebt aangemaakt op Bittrex (zie bovenstaande alinea) klik je op ‘wallets’. Klik op de munt waarin je wil investeren door op het +je te klikken. Er wordt een adres gegenereerd. Dit is jouw persoonlijke rekeningnummer.  

Ga vervolgens naar Litebit, selecteer dezelfde munt als waarvan je in Bittrex je adres hebt opgevraagd. Bepaal voor hoeveel geld je wil inkopen en voer het eerder verkregen adres (rekeningnummer in). Rond de betaling af en je bent helemaal klaar. Afhankelijk van welke cryptocurrency je hebt gekozen duurt het tussen 2 minuten tot maximaal een half uur voordat je coins op je rekening staan. Vanaf hier kan je ze laten staan of je kan ‘traden’. Traden moet je niet zomaar doen zonder kennis. Lees gerust ons e-book ‘Cryptocurrency traden voor beginners’.