Wat is blockchain technologie?

Een blockchain is een verzameling van data, die opgeslagen wordt in volgorde van wanneer die data is binnengekomen. De data is niet aan te passen of te manipuleren waardoor het gezien wordt als een objectieve dataset.

Bovenstaande geeft het in een minuut goed weer. Juist omdat de data door onafhankelijke bronnen wordt bevestigd, zorgt ervoor dat we de informatie op de blockchain kunnen vertrouwen. Hierdoor is de tussenpersoon, zoals een bank of een notaris, niet meer nodig.

Verderop in dit artikel geven we een aantal toepassingen waar deze technologie voor kan worden gebruikt.

Satoshi Nakamoto

De eerste persoon die een werkend product in combinatie met blockchain technologie bedacht was Satoshi Nakamoto. Dit is geen echte naam maar een alias. Tot op de dag van vandaag weet niemand met zekerheid te zeggen wie de mysterieuze persoon (of groep) is achter het oprichten van de Bitcoin. Dat maakt ook niets uit, want deze groep of deze persoon had een visie. Een economie met gedecentraliseerde valuta waar banken niet voor nodig waren. In dit geschreven stuk gaan we dieper in op wat de bitcoin nou precies is en hoe het werkt.

satoshi nakamoto

We zijn nu inmiddels 8 jaar verder en er zijn vele andere spelers in de markt. Spelers die gebruik maken van dezelfde blockchain ideeën, hoewel er ook variaties op zijn ontwikkeld (Ethereum, Iota, Cardano, Lisk). Omdat de cryptocurrency koers zo hard gestegen is beweren veel mensen dat het een bubbel is. En hoewel de prijsstijging wellicht wel een bubbel is, begrijpen de meeste mensen niet dat de technologie die achter al deze digitale valuta zit beslist geen bubbel is.

Blockchain is het internet van de toekomst. Dit gaat een grotere revolutie teweeg brengen dan bijvoorbeeld e-mail heeft gedaan of misschien wel zelfs het internet zelf.

Toepassingen

De meest voor de hand liggende toepassing is het doen van betalingen. Omdat informatie en saldo’s opgeslagen zijn in de blockchain is er geen overkoepelende bank nodig die transacties moet goedkeuren. Het feit dat verschillende winkels over de hele wereld al cryptocurrency accepteren is een bewijs dat het werkt. Wel zal de technologie nog verder moeten worden ontwikkeld. Het aantal transacties dat er per minuut gedaan kan worden is nog niet genoeg voor massa adoptie.

Een andere mogelijke toepassing zal voor bijvoorbeeld notarissen minder fijn in de oren klinken. Want wij voorspellen dat notarissen niet meer nodig zijn in de toekomst.

Of nouja, voor simpele contracten in ieder geval niet.

Denk aan het opstellen van een testament. Momenteel heb je daar een onafhankelijke partij voor nodig, die jouw wensen en eisen in alle vertrouwen vastlegt. We hebben als maatschappij met elkaar afgesproken dat zo een man of vrouw betrouwbaar is en daardoor zijn zijn documenten geldig volgens de wet. Iets relatiefs simpel als het opstellen van een testament kan makkelijk in de blockchain gebeuren waardoor honderden tot duizenden euro’s aan notariskosten bespaard kunnen worden.

De toekomst

Wat er ook gaat gebeuren qua waarde stijgingen en dalingen in de nabije toekomst, wij geloven in de techniek. Op dit moment zijn er duizenden zeer slimme mensen bezig met het doorontwikkelen van de blockchain en zijn toepassingen. Wat nu nog een ver van je bed show is, kan over een aantal jaar de dagelijkse realiteit zijn. Hoelang we hier nog op moeten wachten? Binnen 3 jaar zal dit nog niet gebeuren denken wij, maar over 5 jaar zullen we in het begin zitten van ‘de nieuwe maatschappij’ in samenwerking met het Internet of Things!