Bitcoin minen

wat is bitcoin minen

In dit hoofdstuk vertellen we je wat meer over de mogelijkheden van Bitcoin minen. Wat is dit, hoe werkt het, en kan jij het ook? Na het lezen van deze informatie kan je voor jezelf beslissen of je liever wil traden of minen. In principe dien je wel een beetje technisch te zijn om hier zelf aan te beginnen. 

Koop direct Bitcoin met iDeal

Wat is minen

Zoals je wellicht weet, werkt Bitcoin op een blockchain. Dit is een soort grootboek van data dat is opgebouwd uit verschillende ‘blocks’. De data (in dit geval transacties) worden in de blockchain gepusht. Om na te gaan of de data klopt moet deze geverifieerd worden. Het verifiëren van deze data kost veel rekenkracht. Daarom worden er voor elk geminet block beloningen uitgekeerd. Deze reward wordt uitgekeerd aan de eerste persoon die de verificatie kan bevestigen. Momenteel is die beloning 12.5 bitcoin. Om de 210.000 blocks wordt de beloning echter gehalveerd. In juli 2016 was de beloning nog 25 per block. Het verifiëren van data en transacties kan door iedereen gedaan worden en gebeurd ook door computers verdeeld over de hele wereld.  

Proof of Work

Het beloningssysteem wordt ook wel Proof of Work genoemd. Bij Bitcoin minen werkt het zo dat na elk block het een stukje moeilijker wordt om de volgende te verifiëren. Er is steeds meer rekenkracht nodig om de oplossing te vinden. Naarmate de blockchain groter wordt duurt het ook steeds langer om een nieuw blok te minen. Om dit op te lossen werken techneuten aan steeds efficiëntere bitcoin mining hardware. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is bitcoin minen niet illegaal, zolang je geen stroom aftapt. Sommige andere cryptocurrency werken met een ander systeem, genaamd Proof of Stake. 

Wat heb je nodig

Hardware

Je hebt hardware nodig en software, en elektriciteit. Om bitcoin rendabel te kunnen minen heb je speciale computers nodig. Deze computers zijn speciaal gemaakt voor het oplossen van de zeer complexe rekensommen. je kan er ook niks anders mee doen. Deze hardware worden Antminers genoemd.

Antminer
Zo ziet een antminer eruit.

Afhankelijk van de kracht en geheugen van de antminer liggen de prijzen tussen de 500 € en 5000 €. Je kan ze ook tweedehands kopen maar wij raden dit niet aan. Zeker niet als je zelf niet technisch bent. Want als er wat mis mee is gooi je je geld eigenlijk weg.

Software

De hardware dien je te koppelen aan software. Welke software je nodig hebt voor Bitcoin minen is afhankelijk van wat voor besturingssysteem je gebruikt. Hieronder geven we een volledig overzicht van software die je kan gebruiken voor jouw besturingssysteem.

Microsoft

  • Bitcoin miner
  • EasyMiner
  • BTCminer
  • CGminer
  • BFGminer

MAC OS x

  • MacMiner
  • MultiMiner
  • RPC miner

Linux

  • EasyMiner
  • CGminer

Meer weten? Bekijk dan deze volledige lijst met software die je kan gebruiken.
Uiteraard heb je ook een account nodig waar je jouw geminde coins kan opslaan. Dit wordt ook wel een wallet genoemd.

Is bitcoins minen in 2018 rendabel?

Dat hangt er vanaf. Ten eerste is het alleen rendabel in Nederland wanneer je echt de daarvoor ontworpen Antminers gebruikt. Ook al denk je dat je nog zo een krachtige PC hebt, je gaat het niet redden. In 2014 kon dit nog wel, maar anno 2018/2019 werkt dit niet. Daarnaast heeft het alleen zin als je het op grote schaal doet. Dit houdt in dat je echt tientallen mining rigs moet installeren wil je rendabel bitcoin minen.

Wie minet er dan nog wel?, vraag je jezelf misschien af.

Dit zijn voornamelijk mensen in Azië, Israëli en nog een aantal specifieke landen. Dat komt omdat de stroomprijzen in deze landen heel laag liggen. Bij ons is stroom relatief duur waardoor de marge tussen je ‘rewards’ en stroomkosten een stuk kleiner is dan in de eerder genoemde landen. Ook in sommige Oostbloklanden zoals Bulgarije zijn de energieprijzen nog erg betaalbaar.

Conclusie:
Ja, het is nog steeds rendabel in Nederland, mits je het groots aanpakt en met de juiste hardware.

Pools

Het is in veel gevallen verstandig om je aan te sluiten bij een mining pool. Dit is een groep mensen die gezamenlijk hun computers en rekenkracht beschikbaar stellen op met één gezamenlijk doel; het minen van bitcoins.

Wat zijn de voordelen van een mining pool?

Als je in je eentje werkt, moet je de volledige blockchain downloaden. Dit is, in het geval van Bitcoin, gigantisch veel data. Als je jezelf aansluit bij een pool is er al iemand die dit voor je gedaan heeft, en deze data beschikbaar heeft gesteld op een centrale server. Je hoeft, als lid van de pool, alleen maar je computers geheugen en rekenkracht beschikbaar te stellen voor de data die erbij komt. Alle nieuwe data die de blockchain wordt ‘ingepusht’ wordt verdeeld over iedereen in de pool. De beloningen worden ook bij elkaar gelegd en verdeeld over de hoeveelheid werk die elk aangesloten lid heeft gedaan. 81% van de pools zitten in China, de grootste hiervan is de Antpool. Een volledig overzicht laat alle bestaande communities zien.

Alternatieven

Minen kan erg leuk zijn, en ook heel veel winst opleveren. Je verdient ten slotte ‘gratis’ coins, en profiteert ook nog van eventuele prijsstijgingen. De munt die je vandaag minet, kan volgende maand wel eens het dubbele waard zijn. Je pakt dus eigenlijk winst op winst, mits het goed gaat. Een paar aantrekkelijke alternatieven van Bitcoin zijn Ethereum, Monero, Vertcoin en eigenlijk alle ec20 tokens (valuta die draaien op de Ethereum blockchain). Ethereum minen kan in principe al vanaf een fatsoenlijke game pc.