Hoeveel bitcoins zijn er?

hoeveel bitcoins gemined

Er zijn momenteel 17.202.275 Bitcoins uitgegeven. Dat betekent dat er nog ongeveer 3.8 miljoen Bitcoins gemined kunnen worden. Het totaal aantal dat maximaal kan bestaan is 21 miljoen. Naar schatting zal het nog tot het jaar 2140 duren voordat alle Bitcoins zijn uitgegeven.

Er wordt uitgegaan dat van de ruim 17 miljoen Bitcoins die er in omloop zijn, ongeveer 30% niet meer gebruikt kunnen worden. Dit komt doordat mensen hun computers zijn gecrasht en daardoor de private keys van hun wallet kwijt zijn geraakt. In de afbeelding hieronder is te zien hoe de uitgifte van Bitcoins is verlopen sinds het ontstaan van de digitale munt.

Hoeveel bitcoins zijn er gemined

Wanneer zijn alle Bitcoins uitgegeven?

Het maximum aantal BTC dat kan worden uitgegeven is 21 miljoen. Dit is bepaald en beschreven in de code van de digitale cryptocurrency. De overgebleven 3.8 miljoen Bitcoin wordt gereserveerd in een aparte pot. Deze coins worden vrijgegeven wanneer zogeheten miners transacties valideren en nieuwe blocks creëren. Momenteel is de beloning voor het creëren van een nieuw block 12.5 BTC. Bij eke 210.000 blocks wordt de beloning verder gehalveerd.

Lees hier ons artikel om te lezen hoe Bitcoin minen werkt.

Hoewel er, nadat alle coins zijn uitgegeven, geen sprake meer zal zijn van ‘block rewards’, is er nog steeds een reden voor miners om transacties te valideren. Zij krijgen namelijk ook de transactiekosten die gepaard gaan met de gevalideerde transactie. Miners priotiseren transacties op basis van de hoogte van de transactiekosten. Dit zorgt ervoor dat hogere transacties sneller verwerkt worden.6