Ethereum (ETH)

Ethereum is een term die je vast wel eens een keer hebt horen vallen. Ethereum is een vorm van blockchain technologie en heeft een eigen valuta. Deze wordt Ether (ETH) genoemd.

ethereum
Het logo

Wat is ethereum?

Ethereum is een open source netwerk dat gebruikt maakt van blockchain technologie. Deze techniek wordt gebruikt voor transacties en de opslag van gegevens. Dit gebeurd allemaal op basis van ‘smart contracts’. Net als bij Bitcoin is het mogelijk om eigen valuta en tokens te creëren en over te maken. Het grote verschil zijn dus de eerder genoemde slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (dapps). In plaats dat data op één server wordt opgeslagen wordt de data opgeslagen over verschillende computers over de hele wereld. Dit is een stuk veiliger want om toegang tot (privacygevoelige) data te bemachtigen zou je alle servers binnen het platform tegelijkertijd moeten hacken. Iets wat eigenlijk onmogelijk is. Ethereum is eigenlijk de grootste supercomputer van de wereld, die bestaat uit iedereen die zich er op aansluit. Door jezelf aan te sluiten op het netwerk, werk je mee aan het veilig en online houden van het netwerk. Hierdoor wordt je beloond in Ether, de digitale valuta.

Vitalik Buterin, ontwikkelaar van Ethereum

De ontwikkelaar van Ethereum is Vitalik Buterin. Vitalik is een developer Russische developer die de eerder genoemde Bitcoin als inspiratie had. Hoewel hij gefascineerd was door de techniek, wilde hij met zijn eigen platform meer kanten op kunnen dan slechts die van digitale valuta. De Smart contracts maken dit mogelijk, maar daar komen we straks op terug. Het platform wat door Buterin is ontwikkeld, is geschreven op Solidity. Deze programmeertaal kennen niet heel veel mensen dus het kan even duren voordat de massa adoptie plaats zal vinden.

Vitalik Buterin

Voordat Vitalik aan Ethereum begon heeft hij onder andere gewerkt voor Agora. Agora was een soort online handelsplatform waar veel in illegale goederen werd gehandeld. Betalingen werden gedaan door middel van cryptocurrency. Agora was alleen bereikbaar binnen het TOR netwerk.

Community

Nadat Vitalik zijn plan had geschreven, gaven veel developers wereldwijd aan hier graag aan te willen bijdragen. ZO een ‘plan’ voor een nieuw project wordt ook wel een white paper genoemd. De white paper kan je vinden op de officiële website.

Om te kunnen beginnen met het project was er geld nodig.DIt geld werd binnengehaald in de zomer van 2014 door middel van crowdfunding. In totaal werd er ruim 15 miljoen euro opgehaald. Een van de grootste en meest succesvolle campagnes ooit. Nadat een jaar later de eerste beta versies uit kwamen begon het project steeds meer bekend te worden. Veel grote tech-giganten lieten hun interesse blijken nu het mogelijk was om eigen gedecentraliseerde apps (dapps) te maken op het platform.

Smart contracts / Slimme contracten

We benoemden het al eerder in dit artikel. Deze functie is erg belangrijk en maakt het Ethereum platform zo uniek en waardevol. Een slim contract is een contract dat is vastgelegd binnen de blockchain. Alles wat binnen de blockchain valt is niet te manipuleren en daardoor betrouwbaar. Voor veel standaard afspraken zal in de toekomst geen notaris meer nodig zijn. In theorie zou je een huis kunnen kopen voor zonder tussenkomst van anderen.

Hoe werkt dat?

Als je nu je huis verkoopt moet een onafhankelijke partij (een notaris) vaststellen dat de persoon die wil verkopen de wetmatige eigenaar is van de woning. Vervolgens maakt deze een akte op waarin staat dat de woning nu in bezit is van de kopende partij.

Binnen Ethereum is de blockchain de onafhankelijke partij. Welke woning van wie is, staat opgeslagen in de blockchain. Omdat deze data gedecentraliseerd is kan deze niet gemanipuleerd zijn en hebben we geen andere onafhankelijke persoon nodig die dit vast kan stellen.

Bewaren

Oke, we maken dus een onderscheid tussen het gehele platform zelf, inclusief contracten. Deze noemen we Ethereum. De valuta zelf wordt Ether genoemd. Omdat dit een digitale vorm van geld is moet je dit ook digitaal bewaren. Dit gebeurt in een zogeheten ‘wallet’.

Je kan een officiële Ethereum wallet aanmaken, dit is over het algemeen de meest veilige opslagplaats. Toch zetten wij onze munten op een wallet binnen een exchange platform. Dit is een soort beursplatform waar je tussen verschillende cryptocurrency kan handelen. Als je snel veel geld wil verdienen dan moet je snel kunnen schakelen. Als je al je currencys in aparte wallets hebt staan kan dit niet. Voorbeelden van online exchanges waar je een wallet aan kan maken en kan ‘beleggen’ zijn Poloniex, Bittrex en Changelly.

Aanschaffen

Denk jij ook dat het Ethereum platform een grote rol in de toekomstige economie gaat spelen? Wil je hier van profiteren door Ether in te kopen? Dat kan via Litebit.eu. Je dient wel eerst een account aan te maken op bijvoorbeeld Bittrex, want je gekochte Ether (ETH) moet je naar een bestaand ether-adres sturen. Wil je weten wat het beste moment is om in te kopen? Lees dan ons E-book of maak gebruik van onze abonnementsdienst.

Mining

Ethereum mining is een proces dat nodig is om het netwerk online, veilig en up-to-date te houden.
Elke keer dat er nieuwe data aan de blockchain wordt toegevoegd moet dit verwerkt worden. Dit kost heel veel rekenkracht omdat de blockchain steeds groter wordt. Wanneer je computer is aangesloten op het platform werk jij hier ook aan mee. Als beloning voor het meewerken aan deze berekening wordt je uitbetaald in Ether. Dit systeem wordt Proof of Work (PoW) genoemd. In nederland is de beloning iets groter dan de prijs van stroom.

Echter hoe meer Ethereum tokens er ontstaan, hoe duurder het wordt om te minen. In de nabije toekomst is de kans groot dat Ethereum overstapt op een ander systeem om het netwerk werkend te houden. Een alternatief zou zijn een Proof of Stake (PoS) model. Hierbij wordt het Ethereum netwerk beschermd door de grootste tokenhouders.

Ethereum / Ether prijs en koers

Op het moment van schrijven (november 2017) staat de prijs op 462 $. Een jaar daarvoor was de prijs 9 $. Een gigantische prijsstijging van 50 keer zoveel. De Bitcoin heeft echter laten zien dat de koers nog veel meer omhoog kan. Als jij vertrouwen hebt in de technologie van dit platform is het zeker nog niet te laat om in te stappen.