Bitcoin

bitcoin

Bitcoins zijn hot. Iedereen heeft het erover en ook op het nieuws gaat het regelmatig over deze digitale munt. Dit beperkt zich niet tot programma’s over beleggen en investeren, ook op het journaal gaat het over de Bitcoin (BTC). In dit artikel gaan we dieper in op wat het is en wat jij er zelf mee kan of moet.

“Kan ik er ook nog geld mee verdienen of ben ik te laat?”

Je bent zeker niet te laat, maar het is niet meer zo simpel als een paar jaar geleden. Lees zeker verder want alle mogelijkheden zullen we behandelen.

Wat is bitcoin?

De Bitcoin is een vorm van digitale valuta. Deze digitale valuta wordt niet in een fabriek gedrukt zoals normaal geld. Bitcoins worden elektronisch gemaakt en opgeslagen. Dit proces is volledig gedecentraliseerd en kan gedaan worden door iedereen met een computer die aan speciale eisen moet voldoen. Het verschil met gewoon geld is onder andere dat alles elektronisch gebeurd. De digitale munt is volledig elektronisch. Omdat het gedecentraliseerd is bestaat er geen centrale organisatie die de BTC controleert of manipuleert. Er komt geen bank of financiële instelling aan te pas.

Wie heeft het ontwikkeld?

De maker is de Japanner Satoshi Nakamoto. Deze software engineer ontwikkelde als eerste een elektronisch betaalsysteem dat gebaseerd was op een ‘proof of work’ systeem (PoW). PoW is een stukje data dat moeilijk te produceren is, maar wel makkelijk te verifiëren. Met de Bitcoin had Satoshi de ambitie om een onafhankelijk, decentraal valutasysteem te ontwikkelen met zeer lage transactiekosten.

Stel dat een land 100 miljoen euro schuld heeft; om hier van af te komen is het in theorie mogelijk om dit geld bij te drukken zodat de schulden betaald kunnen worden. Waar banken, afhankelijk van de economische situatie en de inflatie onbeperkt geld kunnen drukken is dat in dit geval niet mogelijk. In het protocol is vastgelegd dat er slechts een maximum van 21 miljoen BTC kan ontstaan. Hierdoor is de Bitcoin koers, net als bij goud, veel moeilijker te manipuleren. Bitcoins worden gemaakt door iedereen die de rekenkracht van zijn computer hiervoor beschikbaar stelt. Als beloning krijg je hiervoor een heel klein deel BTC voor terug. Dit proces wordt ook wel Bitcoin minen genoemd.

Wist je dat? Één honderdste van een miljoen is de kleinste hoeveelheid waarin een Bitcoin verdeeld kan worden. Deze eenheid wordt Satoshi genoemd.

Waar is de munt op gebaseerd?

De Bitcoin heeft geen connectie met de goud of zilverprijs. Vroeger was de dollar gebaseerd op de goud prijs. Elke dollar was een bepaalde hoeveelheid goud waard. De Bitcoin is echter gebaseerd op een wiskundige berekening. Iedereen die BTC wil produceren (minen) volgt deze wiskundige berekening middels software via zijn  of haar computer. De wiskundige berekening is openbaar voor iedereen in te zien. Na Bitcoin zijn er meerdere digitale valuta ontwikkeld die grotendeels werken volgens het zelfde systeem. De verzamelnaam voor alle digitale munten wordt cryptocurrency genoemd. Alle overige cryptocoins die geen BTC zijn noemen we altcoins. Voorbeelden van bekende cryptocurrency zijn Monero (XMR), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) en Lisk (LSK).

De voordelen van Bitcoin

Er zijn meerdere voordelen ten opzichte van ‘normale’ valuta. En dat is ook de reden waarom de munt zo snel in waarde gestegen is. Veel mensen die er jaren geleden zijn ingestapt zijn miljonair geworden. Zij zagen de potentie al vroeg in.

  1.       Decentraal

Het Bitcoin netwerk wordt niet door een centrale organisatie gecontroleerd. Elke computer die nieuwe munten maakt of transacties verwerkt is onderdeel van het gehele netwerk. Hierdoor is het in theorie onmogelijk voor een centrale autoriteit om met mensen hun geld (in dit geval Bitcoin) te bemoeien, zoals de CEB deed in 2013. Tijdens de economische crisis pakte de Centrale Europese Bank geld af van alle Cyprioten die meer dan 100.000€ op hun spaarrekening hadden. Dit zal met de Bitcoin niet kunnen gebeuren omdat er geen centrale bank is die controle heeft over jouw digitale munten.

  1.       Transparantie

Elke transactie of elke munt die wordt aangemaakt wordt vastgelegd en opgeslagen binnen het netwerk, ook wel de blockchain genoemd. Computers over de hele wereld werken mee aan deze blockchain, die niet op een centraal punt wordt opgeslagen. Daarom is de informatie niet te manipuleren en dus betrouwbaar en transparant.

  1.       Toegankelijk

Iedereen kan meedoen met Bitcoin door te minen of door transacties te doen. Als je wel eens een rekening hebt geopend bij een bank weet je hoe moeilijk dit kan zijn. Meerdere formulieren die je moet invullen en bijna el je privé gegevens moet je afgeven.

Oh ja, en het kost ook nog geld.

Een Bitcoin rekening, ook wel wallet genoemd is voor iedereen op de wereld gratis aan te maken, zonder veel gedoe.

  1.       Anonimiteit

Of nou ja, grotendeels wel. Hoewel in de blockchain alle Bitcoin rekeningen en transacties openbaar zijn in te zien, is er geen naam aangekoppeld. Ieder persoon kan meerdere adressen aanmaken zonder dat deze aan elkaar te zijn connecten.

  1.       Snelle transacties

Je kan jouw valuta’s overmaken naar een ander adres, overal ter wereld. En dit in slechts een aantal minuten. Deze tijd is nodig om te overdracht te verifiëren. In de blockchain staan alle gegevens opgeslagen van rekeninghouders en hun bezit.

  1.       Zeer lage administratie / transactiekosten

Waar je bij sommige banken een aantal euro moet betalen wanneer je geld naar buitenlandse rekeningen overmaakt is dat bij Bitcoin niet het geval. De kosten voor transacties zijn heel erg laag. Of tenminste, dit was voorheen het geval. Met de explosieve stijging van de prijs zijn de transactiekosten ook erg hoog geworden. Binnenkort wordt dat opgelost door een update genaamd Lightning netwerk. 

Nadelen?

Elke overdracht van valuta binnen de blockchain is onomkeerbaar. Als jij een hoeveelheid Bitcoin overmaakt naar iemand kan je dit niet terugdraaien. De enige manier waarop je het terug zou krijgen is als deze persoon dit bedrag weer terug naar jou overmaakt. ‘Storneren’ is dus absoluut niet mogelijk met Bitcoins.

Wat moet je weten?

bitcoin koers

Je weet nu wat Bitcoins zijn, hoe het is ontstaan en hoe het werkt. Toch is er nog wel wat meer om te ontdekken. Hoewel we in dit stuk niet overal de diepte op ingaan vertellen wij je alvast in het kort wat er nog meer te ontdekken is.

  •       Minen

Minen is het creëren van je eigen BTC valuta. Het interessante hiervan is dat dit helemaal gratis is. Het enige wat je moet doen is de rekenkracht van je computer beschikbaar stellen. Hoewel het gratis is betaal je natuurlijk wel stroom. Omdat het best wel lang duurt om 1 gehele munt te produceren is het niet heel rendabel om dit te doen. Een paar jaar geleden was dit wel het geval, toen ging het produceren van nieuwe munten veel sneller en kon je dus meer verdienen op een dag. Je kan nu beter voor een andere cryptocurrency kiezen.

Daarnaast is het niet heel makkelijk om te doen. Je hebt redelijk wat technische kennis nodig en een computer met zeer geavanceerde videokaarten met de juiste rekenkracht. Wil je echt veel verdienen? In sommige landen (IJsland, Bulgarije) is stroom heel goedkoop.

  •       Eigen rekening / account maken

Dit kan via een wallet. Een wallet is een online portemonnee die jouw Bitcoins opslaat. Er zijn verschillende soorten portefeuilles. De ene is simpeler op te zetten dan de andere en ook qua veiligheid zitten er verschillen in. In dit hoofdstuk vertellen we je hoe je een eigen account kan aanmaken en welke verschillen er precies zijn.

  •       Handelen in Bitcoin

Het allerleukste van Cryptocoins en Bitcoins is handelen. Geld verdienen door het maken van de juiste strategische keuzes. Wij krijgen er een ontzettende kick van en doen het met veel succes. Handelen gaat via een platform waar vele soorten currencys worden aangeboden. Bekende exchange platformen zijn Poloniex en Bittrex. Je kan erg succesvol worden, mits je jezelf goed inleest. Koersen zijn grotendeels afhankelijk van nieuws binnen de branche. Als je veel geld wil verdienen kan dit best als je maar genoeg tijd investeert. Wij zitten uren per dag op websites als Reddit, Cryptocurrencynews.com en verschillende Slack en Github groepen. In het begin zal je misschien een paar keer je hoofd stoten, omdat het een tijdje kan duren voor je ‘fake news’ en valse geruchten er goed uit kan filteren.

Heb jij geen geduld of mis je de tijd om jezelf tot crypto expert te ontwikkelen, maar wil je toch duizenden euro’s verdienen? Maak dan gebruik van onze diensten.

Toepassingen

Kan je al betalen met Bitcoin? Jazeker. Er zijn verschillende winkels in Nederland waar jouw digitale geld wordt geaccepteerd. Hungry.nl, fonQ en de Online drogist zijn enkele voorbeelden van online webwinkels waarmee je kan betalen met cryptovaluta. Verder is de hele techniek achter de Bitcoin ook nog te gebruiken voor veel verschillende doeleinden. Maar daar vertellen we meer over in ons artikel over blockchain technologie.