Wat is DeFi (Decentralized Finance)?

De komst van DeFi, voluit Decentralized Finance genaamd, heeft ervoor gezorgd dat onze hele financiële markt er toch enigszins anders uit is komen te zien. Op het ogenblik dat je vroeger bijvoorbeeld een lening wilde afsluiten was je daarvoor aangewezen op een bank of een andere kredietverstrekker. Tegenwoordig is dat niet langer het geval.

De komst van DeFi heeft namelijk aan zowel particulieren als bedrijven de mogelijkheid aangeboden om op een andere manier om te gaan met hun geld. Ben jij nog niet helemaal bekend met DeFi en welke nieuwe mogelijkheden ze met zich meebrengt? Dan kan de informatie op deze pagina daar zeker en vast verandering in brengen.

Wat is Decentralized Finance precies?

Laat ons in eerste instantie even concreet aangeven wat Decentralized Finance nu precies inhoudt. Heel wat mensen denken namelijk dat de komst van DeFi ervoor heeft gezorgd dat onze financiële mogelijkheden inhoudelijk zijn veranderd. Op zich is dat niet juist. Geld lenen is nog altijd geld lenen en geld sparen is nog altijd geld sparen. Het enige structurele verschil waarvan sprake is bij DeFi heeft betrekking tot het feit dat er geen gecentraliseerde partij meer als tussenpersoon dient te fungeren. Het wordt voor particulieren op deze manier dan bijvoorbeeld eenvoudig mogelijk gemaakt om te lenen van een andere particulier. Nu zullen veel mensen waarschijnlijk stellen dat dit vroeger toch ook al mogelijk was, bijvoorbeeld door het afsluiten van een onderhandse lening. Dat is een correcte stelling, alleen is er één belangrijk verschil tussen een dergelijke kredietvorm en DeFi.

Voor DeFi geldt dat er in het merendeel van de gevallen (om maar niet gewoon te zeggen in alle gevallen) gebruik wordt gemaakt van smart contracts. Dat is een belangrijke troef waar je bij bijvoorbeeld een onderhandse lening niet op kan rekenen. Omwille van het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een smart contract is het namelijk zo dat de voorwaarden voor het ontvangen van bijvoorbeeld een lening niet kunnen worden geschonden. Het verloop van het krediet is vastgesteld en kan niet meer worden aangepast. Zo weten beide partijen precies wat ze kunnen verwachten en wordt er uiteraard een uitstekende zekerheid gecreëerd.

De werking van DeFi in de praktijk

In principe is het zo dat DeFi in de praktijk gebruik maakt van een combinatie van verschillende technologieën en mogelijkheden die er op de markt zijn terug te vinden. Het gaat hierbij in eerste instantie natuurlijk om blockchaintechnologie, maar ook cryptocurrency en smart contracts. In het bijzonder het gebruik van laatst genoemde is een zeer belangrijke troef dat zeker en vast een belangrijke bijdrage heeft gerealiseerd aan de populariteit waar Decentralized Finance vandaag de dag op kan rekenen.

Er kan ook worden vastgesteld dat DeFi sinds de lancering van de eerste projecten op de markt een ongelofelijke evolutie heeft meegemaakt. In het bijzonder kunnen we tegenwoordig dan ook vaststellen dat DeFi niet meer louter en alleen de ontwikkeling van P2P-kredietmarktplaatsen omhelst. Wat bovendien namelijk ook te denken van andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld:

  • Lending platforms (Aave)
  • Investeringsplatforms (Aave);
  • Token sales platforms (Binance);
  • Gedecentraliseerde exchanges (Uniswap en 1inch);
  • Crypto asset management platformen (Balancer en Curve);

De reguliere financiële markt zoals we deze kennen heeft duidelijk gemaakt dat ze haar vleugels kan spreiden over menig aantal verschillende marktsegmenten. Dat is niet anders voor Decentralized Finance.

In een mum van tijd heeft DeFi dan ook duidelijk gemaakt dat ze beslist over het nodige potentieel beschikt om de hele financiële wereld zoals we deze altijd al hebben gekend op haar kop te zetten. De (nabije) toekomst zal deze stelling ongetwijfeld nog meer kracht gaan bijzetten.

Wat zijn de concrete voordelen die DeFi met zich meebrengt?

Bovenstaande is natuurlijk allemaal leuk en aardig. Het belangrijkste wat zowel particulieren als bedrijven willen kunnen achterhalen is echter welke voordelen het gebruik van DeFi voor hen met zich meebrengt. Dat zijn er eigenlijk behoorlijk wat. De belangrijkste voordelen waar je bij het gebruik van één van de Decentralized Finance oplossingen op kan rekenen zijn onder meer:

  1. Er is sprake van weinig tot geen papierwerk, alles verloopt immers digitaal;
  2. DeFi kent geen grenzen en is bijgevolg wereldwijd toepasbaar;
  3. Iedereen die voldoet aan de vooropgestelde voorwaarden kan deelnemen;
  4. De code is open-source waardoor ze inzichtelijk is voor iedereen;
  5. Er is geen sprake van een dure tussenpartij die ook extra risico’s met zich meebrengt;

In het bijzonder voor mensen die binnen de reguliere markt bijvoorbeeld niet over de vereiste mogelijkheden beschikken kan DeFi ongelofelijk interessant zijn. Denk bijvoorbeeld op dit vlak maar eens aan mensen met een BKR registratie. Wanneer zij voldoen aan de eisen van het smart contract is er geen enkele reden waarom ze met DeFi geen krediet zouden kunnen afsluiten.