Aave (AAVE)

Wat is Aave?

De cryptocurrency Aave (AAVE) bestaat alweer vier jaar en komt nog altijd met regelmaat in het (crypto) nieuws terecht. Het was destijds dan ook het eerste platform dat een gedecentraliseerd kredietmarktplaats aanbood.

Oprichter van Aave, Stani Kulechov, heeft hiermee weten aan te tonen dat alles wat traditionele, gecentraliseerde financiële instellingen kunnen, ook gedecentraliseerd kan worden gerealiseerd.

Koop direct Aave met iDeal

Bitvavo is de goedkoopste exchange van NL. Registreer nu en ontvang vandaag €10 gratis crypto + €10.000 gratis handelen.

Wat is Aave?

Aave logoAave is een gedecentraliseerd finance tool die het mogelijk maakt om crypto te lenen en uit te lenen. In dat opzicht is het dus vergelijkbaar met de traditionele bank. Mensen die uitlenen verdienen rente door hun kapitaal in een zogenaamde liquidity pool te plaatsen. Mensen die vervolgens willen lenen, kunnen dit doen door crypto als onderpand te gebruiken dat ze bij terugbetaling van de lening weer terugkrijgen (minus de rente uiteraard).

De uitlener draagt dus bij aan de liquiditeit van de markt, dit maakt het mogelijk voor leners om zonder tussenkomst van een traditionele bank toch leningen te kunnen afsluiten.

Waarom dit werkt? Omdat er veel interesse is in leensystemen die veilig en transparant zijn. Niemand kan met jouw crypto aan de haal, want alles is zichtbaar voor iedereen dankzij de blockchain technologie. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die een behoorlijke cryptoportefeuille hebben opgebouwd en daar graag passief inkomen over willen verdienen. Dat kan met Aave.

Hoe het werkt? Als persoon die uitleent, stort je tokens in de liquidity pool. Hier verdien je rente over. Hoe hoger de vraag op de markt, hoe hoger de rente is. De rente die jij verdient, wordt uitbetaald in de vorm van aTokens.

Voorbeeld: stort je Ethereum (ETH), dan krijg je daar aETH voor terug. Zodra je je eigen ETH terug wilt kan dit direct.

Wil je geld lenen? Dan ben je een borrower. Je kunt zoveel lenen als je wilt, zolang je voldoet aan de eis die gesteld wordt voor het onderpand. Zodra je jouw lening en de kosten van de lening terug hebt betaald, krijg je jouw onderpand terug. Op deze manier kan je snel crypto of cash lenen zonder daadwerkelijk je crypto uit te geven.

Aave koers

Onderstaande grafiek toont de real-time Aave koers in euro van de afgelopen 7 dagen.

Je kan de periode veranderen door op 1D, 30D, YTD of Alles te klikken.

Het ontstaan van Aave

Aave, oorspronkelijk ETHLend, is opgericht door de Finse ondernemer Stani Kulechov. Zijn motivatie was het gebrek aan leenmogelijkheden op de destijds bestaande crypto platformen oplossen, specifiek Ethereum. De naam ETHLend verwijst dan ook naar Ethereum Lending.

De transitie naar Aave (Fins voor spook) is gemaakt omdat Kulechov meer services op zijn platform wilde aanbieden.

Kulechov’s doel met Aave is om alle technologische barrières die mensen ervan kunnen weerhouden om zich met crypto bezig te houden, weg te nemen. Zo kan iedereen zijn geavanceerde tool gebruiken. Zijn visie wordt gedeeld, er is al 16 miljoen dollar aan Aave verkocht tijdens de Initial Coin Offering (ICO). Dit is de crypto versie van de welbekende beursgang van traditionele bedrijven.

Aave vs Compound Finance

Sinds Aave is het aantal DeFi (Decentralized Finance) cryptocurrencies onwijs gegroeid. We kunnen hier niet een vergelijking maken met alle platformen die er bestaan. Om je toch een beeld te geven van wat er allemaal bestaat, vergelijken we hier Aave met Compound Finance.

Net als Aave, laat Compound Finance haar gebruikers geld lenen en uitlenen via hun DeFi protocol. Beide platformen zijn gebouwd op de Ethereum blockchain en vraag en aanbod zijn gedeeltelijk bepalend voor onder andere de prijzen en de liquidity van de geldmarkten die er worden gecreëerd.

Aave en Compound Finance zijn ook allebei gebouwd op on chain smart contracts. Een smart contract is een stukje geprogrammeerde code op de blockchain waarin een afspraak tussen twee partijen staat vastgelegd.

Het feit dat dit on chain is betekent dat iedereen binnen het programma het contract (dus de afspraak die is gemaakt) kan zien. Dit zorgt ervoor dat de zaken die worden gedaan binnen DeFi heel transparant zijn. Je kunt immers niet jouw afspraken, hoeveel je hebt uitgeleend of geleend, verbergen voor medegebruikers.

Het verschil tussen Aave en Compound Finance is de manier waarop de prijzen worden bepaald. Compound Finance gebruikt hier een algoritme voor dat dus constant varieert. Aave daarentegen rekent tussen de 0.09% en 0.25% als fee, uitgedrukt in hun eigen tokens.

Lenders (uitleners)

Een lender is iemand die geld uitleent aan een borrower. Hoe meer je uitleent, hoe meer passief inkomen je kunt verdienen. Dit inkomen wordt bepaald aan de hand van een fee uitgedrukt in de Aave tokens.

Als je interesse hebt in lender zijn op Aave hoef je slechts je wallet te verbinden met het platform, aan te geven hoeveel van een bepaalde coin je wilt uitlenen en de uiteindelijke hoeveelheid te storten. Let hierbij altijd goed op factoren als de liquiditeit van de markt, hoeveel interesse er in is en welke kosten er eventueel bij komen kijken.

Houd er rekening mee dat dit niet risicoloos is. Er zijn veel mogelijkheden waarop je geld kan verliezen, zoals wanneer de liquiditeit plotseling daalt of als het platform gehackt wordt.

Borrowers (leners)

Een borrower is iemand die geld leent van een lender via Aave. Om dit te kunnen doen moet je onderpand hebben. Net als bij een gewone lening moet je kunnen aantonen dat, mocht je de lening niet kunnen terugbetalen, jij over iets anders van waarde beschikt dat kan dienen als terugbetaling. De eisen voor dit onderpand variëren.

Potentie

Het is onmogelijk om te kunnen voorspellen wat er met Aave gaat gebeuren, maar er zijn een aantal factoren die een indicatie geven van de potentie van Aave. Dit is dus geen investeringsadvies, maar kan wel helpen om zelf Aave te beoordelen.

Allereerst is Aave natuurlijk het originele Decentralized Finance platform dat het mogelijk maakt om buiten traditionele wegen om geld te kunnen (uit)lenen. Dit versterkt het merk van Aave, wat uiteindelijk een positief effect heeft op hoe mensen het zullen beoordelen.

Op dit moment is de prijs per Aave token hoger dan die ooit is geweest. Dat is aan de ene kant positief, het stijgt in waarde. Aan de andere kant maakt dit het ook lastiger om te beoordelen wat er in de toekomst gaat gebeuren.

We begeven ons namelijk op onbekend terrein. De afgelopen maanden is Aave procentueel nog meer in waarde gestegen dan de algehele crypto markt. Niet zo gek, aangezien de vraag om het platform zal groeien naarmate meer mensen meer crypto hebben.

Aave kopen

Wil je zelf Aave kopen? Dat kan via onderstaande knop of via onze uitgebreide Aave koopgids.

Koop direct Aave met iDeal

Bronnen
Officiële website: https://aave.com/
Wallet: Zie website.
Koers / Prijs: Bitvavo