Bitcoin exchange

Een Bitcoin exchange is een platform waar je kan handelen tussen Bitcoin en andere cryptocurrency. Het is gebaseerd op het concept van vraag – en aanbod, net als de conventionele beurzen zoals de AEX.

Een mooi concept en een hele goede manier om verder te kijken dan alleen BTC. Wil je niet alleen investeren, maar ook handelen? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt, en wat de beste Bitcoin exchanges zijn.

Bitcoin exchange

Hoe werkt het?

Er zijn veel verschillende Bitcoin exchanges. Maar wij raden hele kleine / onbekende platformen niet aan. Hiervoor zijn 2 redenen;

  • Veiligheid / Betrouwbaarheid
  • Prijzen / Fee
  • Lage volumes

Het werkt op de volgende manier. We nemen hierbij een voorbeeld van een exchange dat we voor nu even platform X noemen. Op platform X kan je in de volgende munten handelen; Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Lisk (LSK) en Ripple (XRP). Op het internet heb ik vernomen dat er binnenkort nieuws wordt uitgebracht dat een belangrijk effect kan hebben op de vraag naar Lisk, waardoor de koers waarschijnlijk gaat stijgen. Om hier tijdig op in te spelen wil ik deze crypto in mijn portefeuille hebben. Ik heb 0.3 Bitcoin en wil deze inwisselen voor Lisk. Binnen de Bitcoin exchange is dit mogelijk. Op basis van vraag en aanbod is er een vaste ruilwaarde tussen deze 2 munten. Binnen een aantal minuten heb je de ene cryptocurrency omgeruild voor de ander.

Kosten van een Bitcoin exchange

Er zitten wel bepaalde kosten aan het handelen. De Bitcoin exchange heeft zelf tenslotte ook een verdienmodel. Deze zit in de ‘exchange rate’. Dit is eigenlijk een soort commissie die je betaald. Over het algemeen is deze heel laag, maar wanneer je vaak of in hele grote bedragen handelt kan dit gauw oplopen. Daarom is het zaak om voor een goede Bitcoin exchange te kiezen.

De beste Bitcoin exchange

De Bitcoin exchanges komen als paddenstoelen uit de grond. Er zit een groot kwaliteitsverschil tussen deze platformen. Deels in de commissie die wordt berekend, maar ook in het aantal cryptovaluta dat wordt aangeboden. Bekende handelsplatformen is in Nederland Bitvavo en wereldwijd Binance.

Wij gebruiken nu al een aantal jaartjes de Bitvavo exchange, omdat dit een bedrijf is van Nederlandse bodem en erg interessant is om je euro te storten en uit te betalen. Daarnaast zijn de handelskosten ook erg laag om te handelen en ontvang je een rente over je crypto.

Wil je echt gaan daytraden dan is Binance een stuk interessanter. De kosten zijn hier nóg lager, maar het is iets ingewikkelder om euro te storten of op te nemen. Je kan Bitvavo gebruiken om je crypto aan te kopen en dit weer versturen naar Binance. Ben je klaar met handelen kan je het weer versturen naar Bitvavo en het eenvoudig op je bankrekening storten.