Bitcoin exchange

Een bitcoin exchange is een platform waar je kan handelen tussen Bitcoin en andere cryptocurrency. Het is gebaseerd op het concept van vraag – en aanbod, net als de conventionele beurzen zoals de AEX.

Een mooi concept en een hele goede manier om verder te kijken dan alleen BTC. Wil je niet alleen investeren, maar ook handelen? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt, en wat de beste Bitcoin exchanges zijn.

Bitcoin exchange

Hoe werkt het?

Er zijn veel verschillende Bitcoin exchanges. Maar wij raden hele kleine / onbekende platformen niet aan. Hiervoor zijn 2 redenen;

  • Veiligheid
  • Prijzen / Fee

Het werkt op de volgende manier. We nemen hierbij een voorbeeld van een exchange dat we voor nu even platform X noemen. Op platform X kan je in de volgende munten handelen; Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Lisk (LSK) en Ripple (XRP). Op het internet heb ik vernomen dat er binnenkort nieuws wordt uitgebracht dat een belangrijk effect kan hebben op de vraag naar Lisk, waardoor de koers waarschijnlijk gaat stijgen. Om hier tijdig op in te spelen wil ik deze crypto in mijn portefeuille hebben. Ik heb 0.3 Bitcoin en wil deze inwisselen voor Lisk. Binnen de Bitcoin exchange is dit mogelijk. Op basis van vraag en aanbod is er een vaste ruilwaarde tussen deze 2 munten. Binnen een aantal minuten heb je de ene cryptocurrency omgeruild voor de ander.

Kosten

Er zitten wel bepaalde kosten aan het handelen. De Bitcoin exchange heeft zelf tenslotte ook een verdienmodel. Deze zit in de ‘exchange rate’. Dit is eigenlijk een soort commissie die je betaald. Over het algemeen is deze heel laag, maar wanneer je vaak of in hele grote bedragen handelt kan dit gauw oplopen. Daarom is het zaak om voor een goede Bitcoin exchange te kiezen.

De beste Bitcoin exchange

De Bitcoin exchanges komen als paddenstoelen uit de grond. Er zit een groot kwaliteitsverschil tussen deze platformen. Deels in de commissie die wordt berekend, maar ook in het aantal cryptovaluta dat wordt aangeboden. Bekende handelsplatformen zijn Kraken, Poloniex en Binance. Tot voor kort gebruikten wij voornamelijk Bittrex omdat transacties naar van en naar Kraken erg lang duren en er een aantal negatieve verhalen over Poloniex de ronde doen.

Sinds kort zijn wij, van CryptoUniversity.nl overgestapt op een ander platform; Coinbase.com. Coinbase is zeer makkelijk in gebruik, ook voor de beginner. Daarnaast biedt het de optie om je bitcoin direct om te wisselen in keihard euro’s. Een ander groot voordeel is dat je verzekerd bent van de beste koers.

Hoe kan dat?

Coinbase is zeer groot in Amerika en doordat het zo massaal gebruikt wordt bieden ze automatisch de meest voordelige koers die er op dat moment te krijgen is. Een account aanmaken is zeer gemakkelijk.