Wat is crypto staking?

Wat is crypto staking?

In eerste instantie is het zo dat mensen die investeren in crypto er rekening mee houden dat ze pas een bepaald rendement op hun investering kunnen boeken op het moment dat ze hun holdings verkopen. Wat echter wanneer je helemaal niet wil verkopen? Betekent dit dan dat je nooit op enig moment de mogelijkheid zal hebben om een bepaalde meerwaarde te kunnen verzilveren? Gelukkig niet.

Er bestaat namelijk ook zoiets als crypto staking rewards die je kan claimen. Deze rewards zijn een beetje vergelijkbaar met het dividend dat je ontvangt bij waarde-aandelen. Het enige wat je dan ook hoeft te doen is gewoon de coins aanhouden en dat is het. Wil je graag precies te weten komen op welke manieren je crypto kan staken of waar je dat kan doen? Neem dan zeker even de onderstaande informatie door!

Waarom crypto staking?

Crypto staking is interessant voor investeerders die een bepaalde crypto willen aanhouden, maar dit niet willen gebruiken voor handel of verkoop. Dus voor de echte lange termijn hodlers. Door aan crypto staking te doen ontvang je periodiek een percentage over het aantal crypto dat je hold, dit is vaak niet meer dan 10% op jaarbasis. Verwacht dus geen ongelofelijke rendementen, maar eerder een klein passief inkomen met crypto staking.

Waar kan je cryptocurrency staken?

Tegenwoordig zijn er een hoop platformen die cryptocurrency staking faciliteren. De meeste van deze platformen zijn kredietmarktplaatsen, waardoor je ook rente kan ontvangen over bijvoorbeeld Bitcoin. De munt hoeft dus niet per se een Proof-Of-Stake blockchain te hebben.

Hier kan je cryptocurrency staken:

  • Bitvavo: stake via Earn en Staking meer dan 40 crypto’s bij deze Nederlandse exchange (flexibel).
  • Nexo: stake euro, crypto en stablecoins, nu 10 USD bonus (kredietmarktplaats, flexibel).
  • Bybit: stake meer dan 100 crypto’s (flexibel en vast).
  • Coinmerce: meer dan 40 coins staken bij deze Nederlandse broker (flexibel)
  • Crypto.com: stake meer dan 30 crypto’s, nu met 50 USD bonus (kredietmarktplaats, flexibel en vast).

Flexibel betekent dat je altijd je crypto weer uit staking of lending kan opnemen. Bij vast kies je zelf voor een bepaalde periode.

Houd er rekening mee dat je bij cryptocurrency staking (zeker bij Earn producten) je crypto uit handen geeft aan het gekozen bedrijf. Dit is niet zonder risico’s. Het is nooit verstandig om je volledige portfolio te staken. Gebruik hier slechts een klein percentage voor. Wil je toch meer staken? Verspreid dan je risico over meerdere bedrijven.

Wat is flexibele crypto staking?

De eerste optie waarover je beschikt wanneer je cryptocurrencies wenst te staken is de flexibele staking. Elke vorm van staken waarbij je niet gebonden bent aan een bepaalde vastgestelde termijn of periode valt hieronder. Voor flexibel staken geldt aldus dat je op ieder moment voor kan kiezen om de holdings die je aan het staken bent op te nemen. Schiet de koers van een bepaalde cryptomunt plots de hoogte in en wil je graag verkopen? Dan hoef je gewoon de coins die je aan het staken bent op te vragen, waarna je jouw winst meteen kan verzilveren.

Wat zijn de voor- en nadelen van flexibele crypto staking?

Wanneer je kiest voor flexibele crypto staking kan je zoals de naam reeds aangeeft genieten van de meest optimale flexibiliteit. Wat betekent dit nu precies? Dat je op eender welk ogenblik de mogelijkheid hebt om de holdings die je aan het staken bent op te nemen. Zo kan je ze meteen terug omzetten naar bijvoorbeeld een stablecoin of naar euro’s wanneer je dat nodig acht. Zolang je ze laat staken kan je echter wel gewoon een (kleine) vergoeding ontvangen op je holdings.

Het grootste voordeel zit hem dus in de flexibiliteit van deze optie. Wat is dan het belangrijkste nadeel? Het feit dat de opbrengst die je ontvangt voor flexibele staking eigenlijk verwaarloosbaar klein is. Ben je van plan om toch voor de lange termijn te investeren en wil je graag kunnen rekenen op iets meer rendement? Dan is vaste crypto staking wellicht een veel interessantere keuze.

Wat is vaste crypto staking?

Voor flexibele cryptocurrency staking geldt dus dat je altijd over de mogelijkheid beschikt om je holdings terug op te vragen. Dit kan op elk moment. Er bestaat echter ook nog zoiets als fixed staking. Zoals de naam reeds laat vermoeden is het zo dat je bij deze vorm van crypto staking een bepaald gedeelte van je holdings voor een langere periode vast gaat zetten. In ruil daarvoor ontvang je staking rewards die hoger zijn gelegen in vergelijking met de flexibele optie.

Wat zijn de voor- en nadelen van vaste crypto staking?

Fixed crypto staking heeft eigenlijk geheel ten onrechte een beetje een slechte reputatie. Veel mensen vinden het namelijk niet fijn dat ze gedurende een bepaalde periode geen enkele manier aan hun holdings kunnen. Dat is begrijpelijk, maar aan de andere kant ontvang je er wel een hogere rente of beloning voor in de plaats. Bovendien is het zo dat veel investeerders toch niet de intentie hebben om in de eerst komende jaren uit te stappen. Dan kan je net zo goed in tussentijd zoveel mogelijk rendement proberen mee te pikken toch?

Van belang is vooral om er bij fixed crypto staking rekening mee te houden dat je afhankelijk bent van de partij waarbij je dit doet. Gaat de exchange of de broker waar jij jouw BTC bij hebt geparkeerd failliet tijdens de termijn van je fixed staking contract? Dan is de kans groot dat je jouw coins nooit meer terug zal zien. Dit is dus wel een belangrijk punt om in het achterhoofd te houden.

Is crypto staking wat voor jou of niet?

Het antwoord op de bovenstaande vraag lijkt eigenlijk zeer voor de hand liggend te zijn. Waarom zou je er nu namelijk niet voor willen kiezen om het stukje passief inkomen mee te pikken dat kan worden gerealiseerd door middel van crypto staking? Toch zijn er menig aantal investeerders in cryptocurrencies die bewust geen gebruikmaken van deze optie. Dat is het gevolg van het feit dat zij hun holdings voor de langere termijn hebben weggezet op bijvoorbeeld een hardware wallet. Voor dergelijke apparaten geldt dat ze niet altijd beschikken over staking mogelijkheden. Heb jij ervoor gekozen om echter gebruik te gaan maken van bijvoorbeeld de Ledger Nano S? Of een andere hardware wallet uit de fabriek van Ledger? Dan kan je wel gewoon veilig je holdings staken.

Maak je geen gebruik van een hardware wallet en heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om je crypto holdings in een bepaalde (software) wallet aan te houden? Dan is het mogelijk een vereiste om deze open te laten staan wanneer je de staking rewards in de wacht wil slepen. Doe je dat niet? Dan is het dus mogelijk dat je dit stukje passief inkomen aan je neus voorbij ziet gaan. Let wel, er zijn ook uitzonderingen.

Zo hoef je bijvoorbeeld de wallet van NEO niet open te laten staan. Gewoon regelmatig even op de Claim knop drukken is voldoende om je verdiende hoeveelheid GAS-tokens binnen te halen. In ieder geval mag het duidelijk zijn, wanneer je de mogelijkheid hebt kan het staken van je cryptocurrencies je beslist een mooi extra rendement of inkomen opleveren. Maar het is niet altijd zonder risico!

Cryptocurrency Staking Vragen

Wat is crypto staking?

Met cryptocurrency staking kan jij door middel van het holden van een bepaalde munt (die staking ondersteunt) het netwerk versterken door de munt vast te houden. In ruil hiervoor ontvangt de eigenaar van de tokens een jaarlijkse percentage aan rente, afhankelijk van hoeveel je hold.

Waar kan je crypto staken?

Je kan crypto staken via de officiële wallet of via online platformen. Wij hebben 6 online staking platformen voor je opgesomd.

Zitten risico's verbonden aan staking?

Jazeker, wanneer je gebruikmaakt van een online platform dan kan deze gehacked worden of failliet gaan. Bij het gebruik van een wallet kan je wallet (of de computer) gehackt worden.

Wat is het verschil tussen flexibel en vaste staking?

Bij flexibele staking kan je altijd je crypto weer opnemen. Bij vaste staking staat je crypto vast voor een afgesproken periode.