Blockchain toepassingen voor Internet of Things / IoT

Blockchain toepassingen IoTHet Internet of Things, oftewel, het internet van dingen. Het is een term die je de laatste jaren steeds vaker tegenkomt en dat is niet voor niets. De gedachte is vaak dat het IoT een soort futuristische wereld is die nog jarenlang gaat duren. In werkelijkheid leven we al deels in een wereld waarin talloze apparaten verbonden zijn met het internet.

Maar om dit nog grootschaliger, efficiënter en bruikbaarder te maken mist er nog iets..

En dat missende iets is blockchain. In dit hoofdstuk leggen we uit hoe blockchain kan bijdragen aan een wereld van het Internet of Things. Maar voordat we dieper ingaan op hoe blockchain en IoT samen kunnen gaan, een kleine introductie.

Een introductie

Dat de wereld zich in een sneltrein tempo ontwikkelt mag duidelijk zijn. Eerst waren er auto’s, daarna televisies en in de jaren 80 kwamen daar computers voor consumenten. De eerste computers waren groot, zwaar en je kon er niet heel veel mee doen. Dit veranderde in de loop der jaren, vooral met de introductie van het internet.

Het internet stelde mensen in staat om met elkaar in contact te komen. Overal, altijd en met iedereen. In de 21e eeuw werd het pas echt interessant. Met smartphones en smartwatches heeft iedereen op elk moment van de dag een computer bij zich.

iot infographic
Steeds meer apparaten worden verbonden met het internet, van smartphones tot aan koelkasten

Het Internet of Things betekent letterlijk het internet der dingen. Het is de nieuwe stap in de technische revolutie. Na het verbinden van mensen, worden steeds meer digitale apparaten verbonden worden met het internet. Niet alleen je mobiele telefoon, maar ook je auto, je deurslot of zelfs je koelkast.

In het geval van auto’s wordt alle informatie opgeslagen en verstuurd. Zo kan je GPS op basis van jouw data files ontwijken, door real time een snellere routes voor te stellen. Een autofabrikant kan data van duizenden klanten gebruiken om op tijd een probleem te spotten, of om productverbeteringen aan te brengen.

Voorbeeld #1 – Rust en rijtijden vrachtwagenchauffeurs

Om ongelukken te voorkomen, gelden er internationale regels waar vrachtwagenchauffeurs zich aan moeten houden. In deze regels staat vastgelegd hoeveel uur een chauffeur achter elkaar mag rijden voordat hij/zij rust moet nemen.

Omdat deze regels te vaak werden overtreden werd er overgestapt op een tachograaf. Een tachograaf zorgt ervoor dat alle gegevens rondom kilometers en afgelegde reistijden worden vastgelegd. Dit heeft het probleem echter niet opgelost. Het is namelijk mogelijk om deze te manipuleren.

Internet of Things in combinatie met blockchain kan dit probleem oplossen. Door de data van de vrachtwagen direct op de blockchain vast te leggen kan deze niet gemanipuleerd worden. Data op de blockchain is namelijk objectief en niet achteraf aan te passen.

(Lees hier meer over wat blockchain is en hoe het werkt)

Daarnaast zal ook de controle op misstanden veel makkelijker gaan. Data op de blockchain is openbaar inzichtelijk. Overheden en instanties kunnen dus makkelijk zien door wie en op welk moment overtredingen zijn begaan.

Voorbeeld #2 – Melk en voeding

Dagelijks worden er tienduizenden liters melk gedronken in Nederland. Het is erg belangrijk om de melk op een juiste temperatuur te bewaren. Als dat niet zo is kun je er ziek van worden. Een manier waarop we kunnen zien of de melk niet warmer is geweest dan is toegestaan kunnen we het pak melk verbinden met het internet. Door een sensor in het pak te zetten dat is verbonden met het internet.

De temperatuur wordt realtime gemonitord en doorgegeven. Om ervoor te zorgen dat er niet gerommeld kan worden met de data wordt deze direct opgeslagen op een blockchain. Informatie op de blockchain kan namelijk niet worden veranderd en is voor iedereen inzichtelijk. Op het moment dat de temperatuur overschreden wordt, kunnen we precies inzien waar en wanneer dat gebeurd is.

Zo is het altijd mogelijk om de juiste persoon aansprakelijk te stellen. Het voordeel van blockchain in dit geval is ervoor te zorgen dat de data niet achteraf gemanipuleerd kan worden. Wanneer de data bijvoorbeeld niet op de blockchain zou worden opgeslagen, maar op het centrale systeem van de vervoerder, is de kans dat deze er niks mee doet om te voorkomen dat hij of zij de schade moet betalen. Bovenstaande voorbeeld is natuurijk ook van toepassing op andere voeding en op de gehele transportindustrie.

Wat nog meer?

Blockchain kan in bijna elke sector of industrie van toegevoegde waarde zijn. Denk hierbij aan de zorg, aan de financiële sector of verschillende diensten. Wat belangrijk is om te onthouden is het belangrijkste kenmerk van blockchain techniek; betrouwbaarheid.

Deze betrouwbaarheid zorgt ervoor dat de tussenpersoon, of onafhankelijke partij, in veel gevallen niet meer nodig is. Benieuwd naar nog meer toepassingen? Bekijk hier alle blockchain toepassingen of lees meer over onze blockchain workshop.