Pump and Dump Crypto Scams, hoe werkt dat?

Pump and Dump Crypto Scams, hoe werkt dat?

De term Pump and Dump is niet nieuw, het is een wijze van fraude waarbij de prijs van aandelen kunstmatig worden opgestuwd (Pump), om ze vervolgens voor grote winst te verkopen (Dump). Met cryptocurrency is er een nieuw tijdperk voor P&D fraude aangebroken. Hoog tijd dus om de investeerder te waarschuwen voor dit soort praktijken. Hoe kun je een Pump and Dump Crypto Scam herkennen?

Eerlijke bedriegers

Voorheen was P&D een methode die in achterkamertjes bekokstoofd werd door criminelen die snel hun slag wilde slaan. Bij crypto scammers wordt er niets verhuld, de spelers geven vaak precies aan wat de bedoeling is. Op de berichten app Telegram zijn er groepen met imponerende namen als PumpKing Community en OCPump. Duidelijker kan het eigenlijk niet zijn, maar schadelijk is het wel. Er wordt van de daken geschreeuwd dat cryptocurrency perfect is om snel te incasseren door de beproefde P&D methode toe te passen, en dat kan de eerlijke investeerders afschrikken. Hoeveel rotte appels er in de fruitmand liggen is helaas onduidelijk, en vaak kom je daar pas te laat achter.

Hoe werkt een Pump and Dump?

In beginsel werkt het als volgt: Een groep P&D’ers investeert massaal in een specifieke cryptocurrency. Door deze piek in aankopen stijgt de waarde van de cryptocurrency, met wat slimme marketing zoals online advertenties en vervalste persberichten wordt de druk nog verder op de ketel geplaatst. Op het moment dat de currency op een hoogtepunt zit zal de groep alles verkopen tegen een dikke winst, de currency zal vervolgens weer als een mislukte soufflé inzakken.

Hoe voorkomen we Pump and Dump bij cryptocurrency?

Voor vele crypto fans is het gebrek aan regulering en overzicht een voordeel, voor P&D zou het toch wel prettig zijn als er iemand een oogje in het zeil houdt. Dit kan vanuit de gemeenschap geregeld worden, maar dan liggen er nog steeds geen sancties op deze praktijken. Het is afwachten of er ooit wetgeving voor zal komen, en hoe dit bekrachtigd kan worden. De beste oplossing is vooralsnog opletten met investeren in cryptocurrency. Wanneer het té mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook het geval.

Alarmbellen die kunnen wijzen op een Pump and Dump Scam

  • Er wordt hevig ingespeeld op F.O.M.O. (Fear Of Missing Out), dit kun je niet veroorloven om te missen!.
  • Naar schatting is 1 op de 10 ICO’s (Initial Coin Offerings) een P&D, wanneer het slecht loopt komen er via social media plotseling juist allerlei positieve berichten over de ICO.
  • Bij cryptocurrency op meerdere markten kan een plotselinge push op één markt de andere markten beïnvloeden.

Dat geeft een beetje houvast maar er bestaan (nog) geen zekerheden. Wees dus behoed op Pump&Dump acties, en wanneer je cryptocurrency een warm hart toedraagt moet je hier zeker niet aan beginnen.