Oprichter Alibaba wil geldloze samenleving

alibaba logo

De oprichter van Alibaba, Jack Ma, deed deze uitspraak in een interview met de Financial Times. Onlangs gaf de topman al in september 2019 op te stappen bij een van de grootste internetbedrijven ter wereld.

Ma is er nog niet zeker van dat Bitcoin en andere cryptocurrencies de oplossing zijn voor een cashloze economie. Wel gaf hij aan de ontwikkelingen in de gaten te houden en deze zeer interessant te vinden. Ook is hij ervan overtuigd dat blockchain als een technologische ontwikkeling de basis zal zijn voor een samenleving zonder geld zoals we dat nu kennen. Fysiek geld, zoals de euro, zal niet meer bestaan in de toekomst, aldus Ma.

“Ik besteed veel aandacht aan blockchain technologie en een geldloze samenleving. Het is mijn taak en die van Alibaba om de wereld te veranderen in een samenleving zonder cash. Het kan het antwoord zijn op corruptie, en ik haat corruptie.”

Data vastleggen op een blockchain

Veel mensen in de financiële industrie zijn erg sceptisch over het feit of cryptovaluta een vervanger kunnen zijn voor geld zoals we dat momenteel kennen. De technologie erachter oogst wel heel veel interesse. Een blockchain is een gedecentraliseerde databank, met feitelijke data die niet kan worden gemanipuleerd. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de huidige centrale databases waar financiële instellingen gebruik van maken. Deze zijn kwetsbaar voor hackers en fraudeurs.

Wanneer steeds meer instellingen en bedrijven gebruik gaan maken van blockchain techniek, zal de rol van de bijbehorende cryptovaluta automatisch groter worden.

China als voorbeeld

Het is niet verwonderlijk dat Jack Ma een geldloze maatchappij voor zich ziet. In China, waar hij zelf vandaan komt, vinden bijna alle transacties digitaal plaats. Fysiek geld komt bijna niet meer voor in het land. Zelfs creditcards en pinpassen worden amper gebruikt. Aankopen worden vooral gedaan met applicaties die werken vanaf een smartphone. De meeste werknemers ontvangen zelfs hun salaris direct op hun smartphone.

 

Over Jack Ma

jack ma blockchain

Geboren: 15 oktober 1964
Oprichter van: Alibaba, Ant Financial
Vermogen: 36 miljard $