Laatste vrijdag van januari grote dag voor Bitcoin?

Laatste vrijdag van januari grote dag voor bitcoins?

Vandaag, vrijdag 29 januari kan wel eens een heel speciale dag worden voor de bitcoin. Dat komt omdat op die dag een groot aantal derivaten zullen aflopen. Met een derivaat bedoelt men een verzamelnaam voor een beleggingsproduct. Denk bijvoorbeeld aan een optie of een future. Het is een afgeleide van een asset van Bitcoin.

Heel wat optiecontacten lopen af

Er zit vrijdag een gigantische expiratie aan te komen van zoโ€™n honderdduizend bitcoin optiecontracten. Alles samen zijn ze goed voor een waarde van boven de 3 miljard dollar. Het gaat om zo’n 45% van het totaal aantal openstaande contracten. Nooit eerder kwam zoveel geld in de weegschaal te liggen en het is eigenlijk helemaal onduidelijk welk effect dat zal hebben op de waarde van de populairste cryptocurrency: de bitcoin.

Ook vorige maand maakte de digitale munt sprongen van meer dan 4000 dollar. Net zoals nu vrijdag waren er toen ook CME derivaten die zouden aflopen. Dat bericht schijft CoinTelegraph.

Recordaantal derivaten verhandeld

CME is een Amerikaans bedrijf en is tevens de grootste derivatenbeurs ter wereld. Vermoed wordt dat hun bitcoin portefeuille momenteel met serieuze tekorten kampt. Op 11 januari 2021 werd voor meer dan 4 miljard dollar aan contracten verhandeld, dat was een record. Nu die contracten aflopen zal CME hoogstwaarschijnlijk in de buidel moeten tasten om hun tekorten op te vangen en de portefeuille opnieuw aan te vullen met bitcoin.

Het gaat voor alle duidelijkheid om papieren derivaten maar toch zou het de prijs van de werkelijke bitcoin kunnen bepalen.

Nog onduidelijk wat vrijdag precies brengt

Toeval wil dat op vrijdag ook andere contracten van CME aflopen. Daardoor kan het er weleens een keertje wild en onvoorspelbaar aan toegaan op de aandelenmarkt. Op papier lijkt er een schok aan te komen, maar in de praktijk kan het evengoed zijn dat er geen al te grote verschillen zullen zijn.