HTC Exodus; de allereerste blockchain telefoon

htc exodus sp

De HTC Exodus is de eerste blockchain telefoon in de wereld. Hiermee heeft het Taiwanese bedrijf laten zien dat blockchain techniek daadwerkelijk van toegevoegde waarde kan zijn in de hedendaagse techniek.

Dat is goed nieuws voor alle blockchain fanatiekelingen, die regelmatig kritische vragen krijgen te horen. Sommige critici vergeleken blockchain zelfs met ‘vaporware’*. Dit is natuurlijk onzin, er zijn al genoeg casussen voorbij gekomen waar de techniek zijn toegevoegde waarde heeft bewezen.

*Vaporware is de benaming voor technologieën die in theorie werken maar nog niet zijn toegepast in de praktijk

Terug naar de HTC Exodus. Wat weten we al? De telefoon zal draaien op Android, net als alle andere smartphones van HTC. Verder is bekend dat elke telefoon een ingebouwde universele cryptowallet heeft. Hiermee is het makkelijk om verschillende cryptocurrency veilig op te slaan. De term ‘universal’ suggereert dat het (bijna) elke cryptocurrency zal ondersteunen. De telefoon zal standaard geleverd worden met meerdere Dapps. Dapps zijn decentrale applicaties die werken op de blockchain. Welke Dapps dit zijn is nog niet bekend.

Wel is bekend elke telefoon als ‘node’ fungeren voor de Ethereum en Bitcoin blockchain. Goed nieuws want hoe meer nodes er zijn aangesloten bij het netwerk, hoe meer gedecentraliseerd het netwerk is. Het motto van de Exodus smartphone is dan ook “powering the future decentralized internet” en “expanding the blockchain ecosystem”.

Ook voor iedereen die privacy erg belangrijk vindt, biedt de Exodus uitkomst. Al je persoonsgegevens worden opgeslagen op de telefoon en niet in een centrale cloud omgeving. Phil Chen is de belangrijkste schakel in het team achter het product. Chen is al meerdere jaren werkzaam bij de Taiwanese smartphonemaker. De telefoon zal naar verwachting in september 2018 uitgebracht worden. Het is nog niet bekend in welke landen de blockchain telefoon in eerste instantie te koop zal zijn.

Specs
Besturingssysteem: Android Oreo
Processor: 6GB Octacore
Camera: 13 megapixel
Batterij/Accu: 3100 mAh
Intern geheugen: 64 MB (uitbreidbaar tot 2 TB)