Hoe gevaarlijk is online je crypto bewaren echt?

Hoe gevaarlijk is online je crypto bewaren echt?

We zullen je naar alle waarschijnlijkheid niet meteen iets nieuws vertellen wanneer we zeggen dat er vandaag de dag verschillende manieren bestaan om je crypto te bewaren.

Eén van de mogelijkheden waarover je beschikt heeft betrekking tot het online bewaren van crypto. Dit kan zeer eenvoudig gebeuren in een online wallet of bijvoorbeeld een broker of een exchange. Ondanks het feit dat dit een zeer toegankelijke en eenvoudige manier is van je crypto opslaan wordt het door experten sterk afgeraden.

Dat niet in het minst omdat er een significant risico aan verbonden zou zijn. Is het online bewaren van je crypto nu wel echt zo gevaarlijk of is dit toch een beetje overdreven? Het antwoord op deze vraag laten we je graag ontdekken met behulp van de onderstaande informatie.

Waarom online je crypto bewaren?

Van alle verschillende soorten opslagmogelijkheden die er bestaan voor crypto geldt dat online crypto bewaren één van de vaakst besproken opties is. Dit gezegd hebbende kan er in de praktijk wel worden vastgesteld dat de voorkeur van menig aantal mensen hiernaar uitgaat. Dat is te wijten aan de verschillende eveneens niet onbelangrijke voordelen die eraan verbonden zijn. In eerste instantie spreekt het voor zich dat op deze manier je crypto opslaan ontzettend eenvoudig is. Je kan het namelijk gewoon doen bij de broker of crypto exchange waar je gebruik van maakt. Deze eenvoudige werkwijze maakt ze ook voor de beginnende crypto enthousiasteling de geprefereerde optie.

Bovenstaand voordeel is echter niet de enige reden om ervoor te kiezen om je crypto online op te slaan. Er is immers nog een extra interessant voordeel aan verbonden. Lang niet voor iedereen geldt bijvoorbeeld dat hij of zij van plan is om de crypto waarin is geïnvesteerd langdurig aan te houden. Heel wat mensen kiezen er dan ook voor om te handelen in de crypto die ze bezitten. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je de assets zoveel mogelijk willen aanhouden op het platform van de broker of de exchange in kwestie. Doe je dat niet en stuur je ze bijvoorbeeld stelselmatig naar een hardware wallet? Dan zal het heen en weer sturen van je assets er uiteraard voor zorgen dat je met heel wat overbodige kosten zal worden geconfronteerd.

Met welke risico’s dien je rekening te houden?

Bovenstaande klinkt allemaal eigenlijk best wel positief. Hoe komt het dan precies dat zoveel experten zo sterk gekant zijn tegen het online aanhouden van je crypto holdings?

Zeer eenvoudig. Dat is het gevolg van het feit dat er toch ook enkele niet onbelangrijke risico’s aan verbonden zijn. Het is namelijk zo dat je op deze manier nooit zelf de houder bent van je private key en net dit wordt in de praktijk zeer sterk aanbevolen. Ben je zelf niet de houder van die key? Dan kan je jouw holdings op de blockchain niet meer bereiken wanneer de broker of exchange waarbij je ze onder hebt gebracht bijvoorbeeld niet langer in staat is om aan haar financiële verplichtingen te voldoen.

Naast bovenstaande dien je er rekening mee te houden dat je ook altijd het risico loopt om geconfronteerd te worden met een hack. Door gebruik te maken van een echt betrouwbare exchange en door bijvoorbeeld je 2FA in te stellen kan dit risico uiteraard sterk worden ingeperkt. Toch moet het gezegd dat je assets zolang ze via het internet toegankelijk zijn altijd een significant risico lopen. Als de exchange wallets worden gehacked, dan maakt het niet eens uit of jij een 2FA hebt ingesteld.

Omwille van deze reden wordt het in het bijzonder voor lange termijn holdings altijd aangeraden om ze bijvoorbeeld weg te zetten op een hardware wallet.

Hoe kan je de risico’s zoveel mogelijk binnen de perken houden?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij toch verkiest om je crypto online aan te houden. In eerste instantie kan dat bijvoorbeeld het gevolg zijn van het feit dat je actief wil traden met je crypto. Wanneer dat het geval is zal je er niet voor willen kiezen om ze continue heen en weer te sturen tussen een exchange of broker en een hardware wallet. Dit simpelweg omdat dit financieel niet interessant is, in tegendeel.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je bijvoorbeeld bepaalde staking mogelijkheden wil benutten die door een bepaalde broker worden aangeboden. Dat geldt dan bijvoorbeeld voor een exchange als Binance. Welke reden er ook voor jouw situatie van toepassing mag zijn, het is altijd van cruciaal belang om de risico’s dan zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Dit doe je concreet door rekening te houden met de onderstaande tips:

  1. Maak uitsluitend gebruik van de meest betrouwbare exchanges of brokers;
  2. Gebruik een uniek e-mailadres voor iedere exchange;
  3. Stel altijd een complex en tevens ook uniek wachtwoord in voor jouw account;
  4. Vergeet niet om ook zeker je 2FA te activeren;

Door rekening te houden met de hierboven aangehaalde tips is het louter en alleen mogelijk om je risico’s bij het online opslaan van je crypto binnen de perken te houden.

Echt honderd procent veilig wordt deze manier van je crypto opslaan in de praktijk echter helaas nooit.