General Motors vraagt blockchain patent aan voor data zelfrijdende auto’s

General Motors blockchain

General Motors, ook wel bekend als GM, heeft een nieuw patent aangevraagd. Het patent beschrijft hoe GM een oplossing heeft bedacht waarbij data van zelfrijdende auto’s wordt opgeslagen op een blockchain. Hoewel het patent al werd aangevraagd op 25 mei 2017, maakte het Amerikaanse Patenten Bureau de aanvraag pas deze week openbaar.

De oplossing wordt beschreven als een systeem dat gebruik maakt van blockchain om grote hoeveelheden data op een veilige en efficiënte manier te delen tussen auto’s onderling en andere belanghebbenden zoals verzekeraars.

De aanvraag beschrijft hoe blockchain de mogelijkheid biedt om gebruikers data te laten delen zonder dat zij inleveren op hun privacy. Afhankelijk van de precieze data, kan deze gebruikt worden voor wettelijke doeleinden zoals aansprakelijkheid bij een ongeluk. Maar ook het betalen van benzine, of het opladen van een elektrische auto zou mogelijk moeten worden via het systeem. De techniek kan volgens General Motors ook prima gebruikt worden voor niet-rijdende auto’s. Zo zou rijgedrag van de bestuurder gedeeld kunnen worden met de verzekeraar. Aan de hand van het rijgedrag zou de premie kunnen worden bijgesteld, of besloten worden om wel of niet uit te keren na een ongeluk.

De aanvraag laat zien dat er voldoende mogelijkheden zijn om blockchain toe te passen.Er zijn verschillende toepassingen mogelijk binnen het IoT, de financiële sector, overheden of de gezondheidssector. Bekijk hier alle blockchain toepassingen.

GM is niet de enige grote naam in de autowereld die de mogelijkheden van blockchain onderzoekt. Deze zomer sloten BMW, Renault en Ford zich naast GM aan bij een nieuw initiatief; Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI). Een bedrijf dat zich al eerder aansloot was IOTA. In dit initiatief steken verschillende grote bedrijven hun koppen bij elkaar om te werken aan nieuwe toepassingen.