Eigenaar Bitcoin mixing dienst aangeklaagd voor witwassen

Eigenaar Bitcoin mixing dienst aangeklaagd voor witwassen

De 36-jarige L. D. Harmon wordt aangeklaagd voor het faciliteren van een illegale Bitcoin mixing dienst. De dienst genaamd Helix was beschikbaar via het darkweb en maakte het mogelijk om veelal illegaal verkregen Bitcoin wit te wassen.

Een Bitcoin wordt in een hoop kleine transacties opgedeeld, waardoor het nagenoeg onmogelijk is om de bron te vinden. Andere methodes zijn om Bitcoin tegen privacy coins te ruilen en vervolgens weer om te zetten naar BTC.

268 miljoen euro witgewassen

Begin 2017 werd de dienst opgerold en gesloten. Er zijn naar schatting zo’n 354 468 BTC via de dienst witgewassen, met een waarde van (toen) 268 miljoen euro. Hij werkte samen met verschillende marktplaatsen waar illegale goederen en diensten beschikbaar waren.

Op 6 februari werd hij gearresteerd en werden zijn huizen doorzocht. Dezelfde dag werd het vonnis uitgesproken en werd hij aangeklaagd voor: samenzwering om geldinstrumenten wit te wassen, het exploiteren van een financieel bedrijf zonder vergunningen en geldoverdracht zonder vergunningen. Ook moest hij afstand van onroerend goed.