Coca-Cola gaat blockchain inzetten tegen dwangarbeid

cola blockchain2
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten zal met Coca-Cola samen gaan samenwerken om dwangarbeid tegen te gaan. Hiervoor zal een urenregistratie systeem gekoppeld worden aan de blockchain.
Lees hier meer over onze blockchain workshop
Hoewel blockchain technologie vooral bekend is dankzij Bitcoin, zijn er inmiddels veel meer andere toepassingen.Het doel is om te zorgen voor een veilige en betrouwbare manier om werknemers en hun contracten met Coca-Cola. Als het project slaagt, zal het gebruikt kunnen worden door andere multinationals. De blockchain die gebruikt zal worden wordt ontwikkeld door Bitfury en Emercoin. De rol van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal puur adviserend zijn. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties werken er wereldwijd meer dan 25 miljoen mensen onder dwangarbeid of soortgelijke omstandigheden. De helft van deze mensen werken in Azië. De laatste jaren wordt er steeds meer kritiek geleverd op bedrijven die te weinig doen aan omstandigheden van werklui in fabrieken en op plantages.
Vooral bedrijven in de voedsel en drankensector doen te weinig aan het verbeteren van werkomstandigheden. Hoewel hier geen sprake van is in de fabrieken van Coca-Cola zelf, kopen zij wel suikerriet van plantages waar dwangarbeid plaatsvindt. Coca-Cola zegt zelf dit project aan te gaan om nog transparanter te zijn naar de buitenwereld. Eerder deze week kwam de frisdrankgigant negatief in het nieuws vanwege valse beweringen over het waterverbruik. Bekend werd dat er ongeveer 70 liter water nodig is om 1 liter cola te produceren. Coca-Cola liet de consument denken dat er slechts 2 liter water voor elke fles cola nodig was.