Bitconnect rechtzaak komt er aan!

Voor iedereen die het gemist heeft, op 16 januari deed Bitconnect een zogeheten ‘exit scam’. Een drama voor iedereen die geld had geïnvesteerd in het project. Maar tegelijkertijd waren er ook mensen die aangaven weinig medelijden te hebben met de slachtoffers. Iedereen met een objectieve blik kon namelijk zien dat het een scam was. Ook wij meldden een tijd geleden al dat Bitconnect een scam was.

Nu, een aantal weken nadat het officieel bekend werd dat het een scam was komt er een rechtzaak. Omdat het niet bekend is wie de daadwerkelijke oprichter is richt de rechtzaak zich op de promoters van het ponzi-scheme. Voor onze lezers die niet weten wat Bitconnect was, hieronder een kleine introductie.

Introductie

Bitconnect was een soort leningsplatform. Je stapte in met Bitcoins. Voor de hoeveelheid bitcoin die je investeerde kreeg je een aantal Bitconnect tokens (BCC) voor terug. Het bedrag dat je investeerde werd automatisch uitgeleend en weer geherinvesteerd door Bitconnect zelf. Of tenminste, dat was het verhaal. Als beloning voor het uitlenen van je investering kreeg je een gegarandeerd rendement van 1% per dag. Dit was lange tijd vol te houden doordat er steeds meer mensen instapten. Investeerders werden uitbetaald met geld van nieuwe deelnemers. Om te zorgen dat er nieuwe mensen instapten kreeg je een bonus voor elke nieuwe deelnemer die je binnen haalde. Toen in Januari de hele cryptomarkt met 50% inzakte stopte de stroom van nieuwe deelnemers en werd de stekker uit het project getrokken. Iedereen die er nog geld in had zitten was dat nu kwijt.

De hoofdrolspeler

Iedereen die deelnam aan Bitconnect werd gemotiveerd om nieuwe investeerders aan te leveren. Als beloning kregen ze commissies van het bedrag dat deze nieuwe investeerders inbrachten. Er waren een aantal mensen in de community die hier heel goed in waren. Trevon James, Craig Grant en ‘Crypto Nick’ wisten middels hun Youtube kanalen duizenden nieuwe mensen binnen te halen.

trevon james
Trevon James, een van de grootste promoters van Bitconnect

De rechtzaak

Omstreeks moeten meerdere promoters zich melden in de Amerikaanse rechtzaal. Of het ook tot een veroordeling komt is de vraag. De slachtoffers zullen ongetwijfeld vertellen dat ze niet wisten dat het een Ponzi schema was. Iets waar de rechter misschien in meegaat. Want als er tienduizenden slachtoffers waren die in het bedrijf geloofden, waarom zou dat voor deze promoters niet kunnen gelden?

Toch zou het wel tot een veroordeling komen. In de Amerikaanse wet staat namelijk dat het verboden is om ponzi-schemes te promoten, ook als je zelf geen weet hebt dat het een ponzi betreft.

To be continued dus…

Bron: Reddit