3 manieren om je Bitcoin transacties anoniem te maken

3 manieren om je Bitcoin transacties anoniem te maken

Veel mensen denken dat Bitcoin betalingen onmogelijk te traceren zijn. Hoewel Bitcoin betalingen zeker minder makkelijk te vinden zijn dan bijvoorbeeld bankoverschrijvingen of creditcardbetalingen, is het met een beetje moeite wel degelijk mogelijk ze op te sporen. Als je namelijk weet wie achter een wallet adres zit, dan kan je alle transacties bekijken. Dit is omdat de Bitcoin blockchain volledig inzichtelijk is voor iedereen.

Gelukkig zijn er manieren bedacht om jouw transacties met Bitcoins anoniem te maken. Uiteraard is dit artikel alleen bedoelt voor je eigen privacy en niet bedoelt voor illegale doeleinden.

Hoe anoniem zijn Bitcoin transacties eigenlijk?

Het bijzondere van Bitcoin is dat alle transacties voor iedereen openbaar zijn, terwijl tegelijkertijd de identiteit van koper en verkoper verborgen blijft. Iedereen kan met zijn of haar computer of smartphone een account (of wallet) aanmaken. Er wordt daarbij niet gevraagd naar je naam, adres of emailadres. Je kan zelfs een account aanmaken zonder een internetverbinding! Je account wordt dan toegevoegd aan de blockchain, een gigantisch systeem van dataopslag zonder een centrale server. Hierdoor kunnen betalingen anoniem worden gedaan zonder tussenkomst van een bank of overheid.

Klinkt als een waterdicht systeem nietwaar?

Toch is het mogelijk om de identiteit van een van beide partijen te achterhalen. Wanneer je namelijk Bitcoins koopt of verkoopt, moeten beide partijen hun adresgegevens verstrekken. Ook zijn er gebruikers die een betalingsprovider inschakelen voor het uitbetalen van hun Bitcoins. Zulke providers vragen ook om je persoonlijke gegevens, zoals je ID-bewijs of bankrekening. Gelukkig zijn er manieren om dit te omzeilen op een legale manier.

Altcoins in plaats van Bitcoins

De meest populaire manier om je Bitcoin transacties anoniem te maken is door altcoins, of liever gezegd: alternatieve cryptocurrencies te gebruiken. Hierbij ruilen gebruikers hun Bitcoins in voor een altcoin van hun keuze. De transactie wordt dan in die alternatieve currency gedaan. Daarna wissel je het ontvangen bedrag weer terug naar BTC. Voor deze manier zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten:

  1. De altcoin van jouw keuze moet populair genoeg zijn zodat je transactie niet opvalt.
  2. De altcoin moet aanvullende privacy garanties geven.
  3. Voer nooit twee keer dezelfde transactie uit. Als iemand ziet dat precies hetzelfde aantal altcoins meerdere keren uitgewisseld is, wordt het makkelijker je te traceren.

Een alternatieve cryptocurreny die voor dit doel vaak wordt gebruikt, is Monero (afkorting XMR). Je maakt dan een nieuwe wallet aan (vergeet niet een backup te maken van de seed woordenreeks). Nadat de blockchain gesynchroniseerd is, schaf je zoveel Monero aan als je wilt. Je moet wel iets meer aanschaffen dan je van plan bent omdat je een beetje moet bijbetalen voor extra privacy (dit is ongeveer 10% extra).

Je rekent dan af met iDEAL en je verstuurt het bedrag naar de ontvangende partij. Op dit moment is je bankrekeningnummer via iDEAL dus in principe gekoppeld aan de aankoop. Het mooie van Monero is dat het een ‘privacy coin’ is. Je kan kiezen bij de Monero wallet welke mate van privacy je gebruikt. Vervolgens kan je via FixedFloat je XMR omzetten naar Bitcoin.

Gebruik een VPN verbinding en een alternatieve browser zoals Tor

Een van de handigste manieren voor internetcriminelen om achter jouw identiteit te komen, is door je IP-adres te achterhalen. Het is daarom geen slecht idee om een VPN aan te schaffen. Jouw eigen IP adres is nu niet langer zichtbaar voor de websites die je bezoekt. In plaats daarvan zien hackers nu het IP adres van de VPN server. Een aantal betrouwbare VPN providers zijn: ExpressVPN, NordVPN, Namecheap, Surfshark en Goose.

Als je echt helemaal anoniem wilt opereren, is het verstandig een privébrowser te gebruiken. Dit zijn browsers die extra beveiligd zijn en een ander netwerk gebruiken dan bijvoorbeeld Explorer of Firefox. De browser die het vaakst door Bitcoin handelaren wordt gebruikt om anoniem te blijven is Tor. Tor is een afkoring van ‘The Onion Router’, wat de ui in het logo verklaart. De browser is opgericht in samenwerking met de Amerikaanse marine en was oorspronkelijk bedoeld om anoniem internetverkeer mogelijk te maken voor militaire organisaties. Inmiddels is de browser een non-profit organisatie en voor iedereen toegankelijk. Het enige wat je hoeft te doen om toegang te krijgen tot het netwerk is de Tor-browser te downloaden.

Je hoeft hiervoor geen bestanden te installeren en kunt meteen aan de slag. Het enige nadeel aan Tor is dat de browser ervoor zorgt dat je internetverbinding minder snel is. Dit komt omdat je gegevens langs meerdere ‘nodes’ moeten worden omgeleid om je anonimiteit te waarborgen.

Coinjoin

Een applicatie waarbij alle gebruikers hun Bitcoins bij wijze van spreken in een grote emmer gooien en daarna hetzelfde aantal Bitcoins er weer uit halen. Ook de adressen van de deelnemers worden hierbij gemixt waardoor tracering door kwaadwillende partijen erg moeilijk wordt gemaakt. Dit wordt ook wel ‘Bitcoin bucket swapping’ genoemd. De twee bekendste implementaties voor Coinjoin zijn Wasabi Wallet en JoinMarket.

Dit is een legale manier van het anonimiseren van je Bitcoins. Houd er echter rekening mee dat niet alle Bitcoins in de emmer legaal hoeven te zijn. Het kan dus zo zijn dat je uiteindelijk een klein stukje illegaal verkregen Bitcoin ontvangt.