Wat is Ethereum 2.0 en wanneer komt het uit?

Men zit er al een tijdje op te wachten, maar Ethereum 2.0 wordt geleidelijk aan geïmplementeerd. De upgrade wordt in meerdere fases doorgevoerd en is bedoeld om de schaalbaarheid en veiligheid van Ethereum aanzienlijk te verbeteren.

Het zijn vooral infrastructurele verbeteringen die zullen plaatsvinden. De grootste verandering is dat het platform van een proof of work (PoW) consensus mechanisme over stapt naar een poof of stake (PoS) model. In dit artikel nemen we de belangrijkste verbeteringen van het platform met je door.

In welke fases wordt Ethereum 2.0 geïmplementeerd?

Ethereum 2.0, ook wel bekend als Eth2 of ‘Serenity’ is een upgrade van de blockchain van Ethereum. De upgrade wordt in drie fases uitgevoerd.

  1. Het eerste deel van de upgrade is op 1 december 2020 gelanceerd onder de naam Beacon Chain. De Beacon Chain zorgt ervoor dat je aan staking kunt doen met Ether (ETH) coins. Dit was de eerste stap in de richting van het PoS consensus mechanisme. Zoals je uit de naam misschien al wel kon opmaken is de Beacon Chain een nieuwe blockchain die los staat van de hoofdchain van Ethereum.
  2. De tweede fase heet The Merge en wordt verwacht in het eerste of tweede kwartaal van 2022. Deze fase heeft als hoofddoel het samenvoegen van de eerdergenoemde Beacon Chain met de hoofdchain van Ethereum.
  3. Fase drie staat ook wel bekend onder de naam Shard Chains. Deze fase is met name gericht op het verbeteren van de schaalbaarheid op het netwerk. Simpel gezegd wordt het netwerk van Ethereum straks gerund door 64 nieuwe chains die samenwerken. De bedoeling is dat de snelheid waarmee je Ethereum nodes kunt verwerken op hardware hierdoor toeneemt. Je hoeft namelijk veel minder data op te slaan op een apparaat. Deze laatste fase zal waarschijnlijk ergens in 2022 zijn, hoewel nog onduidelijk is wanneer precies.

Wat is het verschil met de oude versie van Ethereum?

Zoals eerder aangegeven is het belangrijkste verschil dat er een ander consensus mechanisme wordt gebruikt. Het platform gaat van PoW naar PoS. Bij een blockchain zoals Ethereum worden transacties gevalideerd op een gedecentraliseerde manier. De eerste die daarmee begon, was de moeder aller crypto’s; Bitcoin. Het PoW mechanisme is dan ook afkomstig van de Bitcoin blockchain.

Proof of Work (PoW)

PoW werkt als volgt: miners gebruiken het denkvermogen van hun computers om complexe wiskundige puzzels op te lossen. Op deze manier worden nieuwe transacties geverifieerd. De eerste miner die in staat is om een van die puzzels op te lossen, voegt daarmee een nieuwe transactie toe aan het logboek dat de blockchain in feite is. Daar krijgt die miner vervolgens een beloning voor in de munteenheid die gebruikt wordt op de desbetreffende blockchain. Vandaar ‘proof of work’. Dit is echter een behoorlijk energie-intensief proces.

Proof of Stake (PoS)

Bij PoS gaat dat een beetje anders. In plaats van gebruik te maken van miners kun je als gebruiker de cryptomunt van de desbetreffende blockchain ‘staken’ (staking betekent in feite gewoon niet uitgeven) en op die manier transacties valideren. Zo iemand noem je dan een ‘validator’ in plaats van een miner. De enige overeenkomst tussen een miner en een validator is dat ze beiden transacties valideren en er op die manier voor zorgen dat er geen frauduleuze transacties worden verwerkt op de blockchain. Deze validators worden gekozen aan de hand van de hoeveelheid cryptomunten die ze staken en hoe lang ze dat al doen.

Ook validators krijgen een beloning, maar dan dus voor staking in plaats van mining. Ze worden beloond in de cryptomunt van het platform. In het geval van Ethereum is dat Ether (ETH). Het grootste voordeel van PoS is dat het veel minder energie kost dan PoW. Ook heb je niet hele dure apparatuur nodig om een validator te kunnen worden.

Conclusie: Waarom is Ethereum 2.0 beter dan de oude versie?

Het oude netwerk, Ethereum 1.0, kan ‘slechts’ 30 transacties per seconde verwerken. Dit klinkt als vrij veel. Echter is Ethereum inmiddels uitgegroeid tot de tweede cryptocurrency ter wereld en maken veel investeerders gebruik van het platform. Er zijn dus helaas nogal eens vertragingen bij het verwerken van transacties.

Wanneer Ethereum 2.0 volledig operationeel is, zal de verwerkingskracht worden verhoogd naar 100.000 transacties per seconde. Deze belachelijk hoge capaciteit heeft het netwerk dan met name te danken aan de shard technologie die we eerder hebben genoemd.